Събития Алида Бонева - 40 години отдадена на балета - Честване в Операта

Алида Бонева - 40 години отдадена на балета - Честване в Операта

Понеделник, 02 октомври 2017 г., 10:48
Размер на буквите
1pepeliasshka 2017На 3 октомври 2017 г. от 19,00 ч. в залата на Държавна опера-Стара Загора ще отпразнуваме заедно годишнината на примабалерината, педагог и дългогодишен ръководител на балетната трупа на Старозагорската опера Алида Бонева. Респектиращите 40 години, отдадени на балета ще бъдат отбелязани със спектакъла на балета Пепеляшка по музика на Сергей Прокофиев, постановка и режисура на Алида Бонева. Сценографията и костюмите са на Теодора Джамбазова, мултимедията е на Пламен Асенов, музикална обработка - Александър Тумангелов. В постановката участват Балет на Държавна опера Стара Загора и Детско-юношеска школа за опера и балет Маргаритки с ръководител Радост Младенова- Арабаджиева.
Приказката Пепеляшка от Шарл Перо е една от най-използваните творби за музикално-сценични произведения. По нея са създадени опери от Росини, Масне, Волф-Ферари, Найден Геров. Не са малко и балетните шедьоври, създадени по този приказен сюжет. Дори на Чайковски е било предложено да напише балет по Пепеляшка, но проектът остава неосъществен. Прокофиев започва да пише балета Пепеляшка през пролетта на 1941 г. по поръчка на театъра за опера и балет С. М. Киров. Втората световна война и нашествието на хитлеристите в Русия спъват работата на Прокофиев, следват евакуации и трудни години, но все пак когато нашествениците са отблъснати на запад и Прокофиев се прибира в Москва, успява да довърши музиката на балета и Большой театър го включва в афиша си за сезон 1944-1945 г. с хореограф Ростислав Захаров. На първите представления в ролята на Пепеляшка танцуват Олга Лепешинская и Галина Уланова. Дмитрий Шостакович приветства появата на балета с думите: Пепеляшка продължава и развива достойно славните традиции на руското балетно изкуство.
В периода на активната си дейност като балерина Алида Бонева има над 2000 представления в класическия и съвременен балетен репертоар.Още през първите години на балетната си кариера участва като солистка в постановката Лауренсия под режисурата на световноизвестния грузински балетист и балетен постановчик Вахтанг Чабукиани. Следват Дон Кихот на Чабукиани, Чиполино, Тривърхата шапка и Нестинарка с постановчик проф. Петър Луканов, Болеро, Рапсодия в синьо, Моряци на брега, Моята прекрасна лейди и Андалусия с постановчик Герхард Петцолд / при когото по-късно завършва Академията за танцово изкуство Палука Шуле, Дрезден/, Съперници на Неделчо Изов, Малките неща от живота, Любовна магия и Ние сме света" на Михаил Мотовилов, Тримата мускетари – на Анелия Янева, Буря и Сън в лятна нощ на Ирена Инкьова, Non stop на Хикмет Мехмедов, Джамбуре и Рапсодия в синьо на Недко Бошнаков, Щраусиана, Звезден миг, Весел уикенд, Ян Бибиян, и още, и още…..
Едно от поредните предизвикателства е участието ú в постановката Бал в Савоя, където ролята ú е певческо-танцувална. Изпълнението ú в Ангара - постановка на Игор Чернишов през 1988 год. довежда до специалната покана от негова страна да участва на 50-годишния му юбилей в Куйбишев през следващата година.
През 1994 година основава балетна школа към Центъра за работа с деца в Стара Загора. Под нейното ръководство децата печелят престижни награди на национални конкурси за класически и модерен балет. Съвсем заслужено на 24 май 2000-та година е наградена от Община Стара Загора като Учител на годината за работата ú в балетната школа.
През 1998 година завършва Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив, със специалностите балетна режисура, балетмайстор-репетитор и балетна педагогика.
От 2004 година до 2016 г. е художествен ръководител на балетната трупа на Старозагорската опера. Реализира редица балетни постановки в оперния и оперетен репетоар, както и в Драматичен театър Стара Загора и Ямбол, Музикалният театър –София. През 2006 година е удостоена със Сребърна лира за цялостна творческа дейност от Съюза на Музикалните дейци в България.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |