Събития Връчиха на Патриарх Неофит първия орден Св. Игнатий Старозагорски

Връчиха на Патриарх Неофит първия орден Св. Игнатий Старозагорски

Понеделник, 02 октомври 2017 г., 07:54
Размер на буквите
1Неофит с почетен знакПървият носител на най-новия орден учреден от Светия Синод на името на Св. Игнатий Старозагорски е българският партриарх Неофит. Това стана ясно в последния ден от тържествата по повод 50 години от интронизацията на старозагорския митрополит Панкратий, които се проведоха в Града на липите.
Патриархът бе отличен и с почетния знак на областния управител Гергана Микова, както и с плакет от кмета на община Стара Загора Живко Тодоров. Племенницата на дядо Панкратий, Дияна Михайлова, получи посмъртно орденът на името на Св. Апостол Карп, с който бе удостоен вуйчо й.
С изпълнение на октет за източна православна музика Св. Йоан Златоуст, с диригент Стефка Минкова започна научната конференция Старозагорският митрополит Панкратий като образец на всеотдаен архиерей, духовен наставник и общественик. Тя бе открита от патриарх Неофит. 
Името на митрополит Панкратий и до днес се асоциира с образа на всеотдайния архиерей, грижовния архипастир, старателно изпълнил своя църковен и граждански дълг. В далечната 1967 г., той оглавява старозагорската епархийска катедра. На митрополитския престол беше наследил изрядни и високоавторитетни йерарси – митрополитите Методий, Павел и Климент, останали в паметта на Светата Православна църква като личности, специално отдадени на служението си за благото и духовния културен напредък на своя народ. Вдъхновен от примера им във времето на своето светителство, митрополит Панкратий показа, както на своите епархиоти, така и на събратята архиереи и на всички онези, които го познаваха, добрия образ на пастира в църквата Христова. Строгостта и архиерейското му звание се съчетават в светлата му личност, със строгостта и твърдостта, които изисква позицията на църковния администратор и на епископа, като Божий разпоредник, в църквата Христова. Такъв ще остане в паметта на църквата образа на митрополит Панкратий, образ на истински християнин и духовник, отдал целия си съзнателен живот и всичките си сили и дарования на Бога и делото на Неговата света църква , каза партриахът.
Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров благодари на Старозагорския митрополит Киприан, под чието благословение се провеждат честванията, за възможността в града ни да бъде посрещнат Светейшия патриарх и придружаващите го гости от Светия синод, като гарантира, че в лицето на администрацията те могат да открият постоянна подкрепа и готовност за сътрудничество.
В конференцията с доклади се включиха Великотърновският митрополит Григорий и Сливенският Йоаникий, проф. Цанко Яблански, акад. Благовест Сендов и доц. Д-р Димитър Попмаринов, след което бе прожектиран и филмът „Архиереят“, посветен на делото на дядо Панкратий.
Българският патриарх Неофит оглави Божествената св. Литургия в храм „Въведение Богородично“, която бе и кулминацията на честванията. „ Смирено Ви молим да приемете нашата синовна благодарност за това, че приехте нашата покана и отделяйки от драгоценното си време, посетихте престолния град на богодаруваната ни Старозагорска епархия. Изказваме нашата братска благодарност и към нашите събратия архиереи, които днес са с нас. Вашето посещение ние разбираме като израз на признателността към блаженопочиващия Старозагорски митрополит Панкратий и почит към неговото дело, от една страна, а от друга ние възприемаме Вашето присъствие като импулс и стимул за нашето архиерейско служение, което ни вменява дълг и отговорност. Затова, заедно с клира и православното изпълнение на Старозагорска епархия, Ви приветстваме като скъпи гости в нашите предели”, каза митрополит Киприан.
Патриархът пък му подари посох, както и панагия, която е била подарена на дядо Панкратий от Атинския епископ през 1975 година. В знак на благодарност, старозагорският владика  дари на патриарха омофор и епитрахил, които са нужни в служението му.
Службата уважиха Сливенският митрополит Йоаникий, Ловешкият митрополит Гавриил, Великотърновският митрополит Григорий, Пловдивският митрополит Николай, с викарните си епископи – Арсений, Поликарп и Яков, Врачанският митрополит Григорий, представители на държавната власт, бизнеса и миряни.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |