Събития Местна власт, НПО и бизнес с общ проект за деца с увреждания в Стара Загора

Местна власт, НПО и бизнес с общ проект за деца с увреждания в Стара Загора

Петък, 29 септември 2017 г., 08:31
Размер на буквите
компютър с поглед Енергийната компания КонтурГлобал Марица Изток 3 и Гражданско сдружение Алтернатива 55, съвместно с община Стара Загора, реализират проект Приложение на специализирана система за комуникация с поглед АСИСТ, информираха на съвместна пресконференция участниците.
Същността на проекта включва осигуряване на иновативна апаратура за управление на компютър с поглед и провеждане на поредица обучения за работа с нея на специалисти, предоставящи социални услуги на деца с увреждания, и техните родители. Така наречената Система за комуникация с поглед (АСИСТ) подпомага способностите за комуникация, обучение, развитие и интегриране с помощта на най‑съвременни технологии и по този начин подобрява качеството на живот на деца с ГГР /генерализирани разстройства в развитието/.
Сдружение Алтернатива 55 е дългогодишен партньор на общината и прави невъзможното възможно – държавно делегираните средства за социални дейности са крайно недостатъчни, но с помощта на дарителския ни фонд и КонтурГлобал Марица Изток 3 успяхме да осъществим този изключително значим проект, каза Иванка Сотирова, заместник-кмет на Стара Загора.
Доц. д-р Морис Гринберг, преподавател в департамент Когнитивна наука и психология на НБУ и председател на фондация АСИСТ – помагащи технологии, разказа повече за бурното развитие на този вид технологии в последните 10-15 години: Това е технология за контрол на компютър с поглед, която дава уникална възможност на хората с увреждания, които имат трудности с общуването, да получат достъп до съвременни комуникационни и информационни технологии. Доц. Гринберг изрази задоволство от синергията в усилията на Община Стара Загора, неправителствения сектор в лицето на Гражданско сдружение Алтернатива 55 и социално отговорния бизнес в лицето на КонтурГлобал Марица Изток 3 за реализирането на проекта.
Нашата компания ежедневно прилага иновативни технологии в работата си и затова за нас е особено важно да подкрепяме подобни проекти и с удоволствие ще продължим да го правим и в бъдеще, обеща Алесандро Морето, директор на ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3.
Анастасия Василева, председател на Гражданско сдружение Алтернатива 55, сподели, че резултатите от първото обучение многократно са надминали очакванията и пилотната група от осем деца е показала впечатляващи резултати. С тях за момента се работи по две основни направления: развитие на реч и повишаване на концентрацията на вниманието, но технологията предоставя възможности за адаптиране към специфичните потребности на децата и тепърва предстои разработване на детайлна методика за работа.
Вашата подкрепа е изключително важна, защото социалните услуги имат нужда от частния сектор, коментира и зам.-областният управител Петя Чакърова.
В допълнение служителите на компанията подкрепят каузата на сдружение Алтернатива 55 чрез доброволна работа и чрез програмата си за даряване по ведомост: всеки служител може да дарява ежемесечно за дейността на центъра сума по свой избор от заплатата си, а компанията от своя страна удвоява направените дарения.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |