Събития България на 48 място в класацията по икономическа свобода

България на 48 място в класацията по икономическа свобода

Петък, 29 септември 2017 г., 07:27
Размер на буквите
1 economy 240x135България се нарежда на 48-о място от 159 държави и територии, включени в Икономическа свобода по света: годишен доклад 2017, изготвен от канадския институт Фрейзър и разпространен за България от Института за пазарна икономика.
Докладът представя картината през 2015 г. - последната година, за която има налични официални данни за всички страни, и България редом с Румъния, Руанда, Албания и Кипър сред водещите пет по подобряване на икономическата свобода в периода 2000 - 2015 г. Поради тази причина България се е изкачила от 104-о на 48-о място.
В световен мащаб икономическата свобода слабо се увеличава спрямо миналогодишното издание, а за последните три десетилетия пропастта между развитите и развиващите се страни се свива значително, цитира БТА част от заключенията в доклада.

Хонконг и Сингапур отново са на челните две позиции, а топ 10 се допълва от Нова Зеландия, Швейцария, Ирландия, Великобритания, Мавриций, Грузия, Австралия и Естония.
Изследването измерва икономическата свобода (свободния избор, конкурентните пазари, защитата на частната собственост, принципите на правовата държава и т.н.), анализирайки политиките и институциите в 159 държави.

Представянето на държавите се измерва по скала от нула до десет точки, като 10 точки е максималната икономическа свобода.

От ИПИ припомнят, че докладът емпирично доказва, че по-високата икономическа свобода води до:
  • по-високи доходи на човек от населението;
  • по-голям дял на доходите на най-бедните 10% от населението;
  • по-малък дял на хората в бедност; 
  • по-дълга продължителност на живота; 
  • по-добра защита на гражданските свободи; 
  • по-голям икономически растеж.
Резултатът на България в тазгодишното изследване е 7.39 точки от максималните 10 (при 7.37 т. и 50-то място в миналогодишното), което нарежда страната на 48-о място между Катар и Сейшелите (с по-висок резултат) и Бахрейн и Ботсвана (с по-нисък).
Мястото на България е обусловено от оценката на икономическата свобода по няколко показателя: размер на правителството (7.01 т.), съдебна система и право на собственост (4.88 т.) - България продължава да получава най-ниска оценка именно за тази група показатели, коментират от ИПИ.
Основните причини за това са ниските оценки за независимостта и безпристрастността на съда, както и доверието в полицията.
От всичките 42 индикатора в индекса най-ниската оценка за България за поредна година е за независимостта на съда - 3.37 т. от максималните 10 точки. По този показател страната е постигнала най-добър резултат преди 17 години - 4.18 пункта. Същото важи и за безпристрастност на съда - през 2000 г. е отчетено 4.51 пункта, след което до днес България никога не е получавала над 4 пункта. По показателя "правно прилагане на договорите" в класацията няма никаква промяна от 2000 г. насам - за България стои непрекъснато показател 4.77 пункта.
Други показатели са: достъп до сигурни и стабилни пари (9.36 т.), свобода на международната търговия (8.13 т.), регулиране на кредита, труда и бизнеса (7.57 т.) - резултатът е следствие от относително слабото регулиране на кредитните пазари и същевременно - от тежките регулации за труда и бизнеса, отбелязват от Института. Оценките отразяват сериозните регулации при наемането и освобождаването на работници, тежката и скъпа бюрокрация, множеството административни изисквания към бизнеса, както и високото ниво на възприятията за корупция.
От ИПИ посочват, че предвид ниската база България е на второ място след Румъния по най-висок ръст на резултата в индекса в периода 2000 - 2015 г. Но докато Румъния вече е на 20-то място в света, слабата съдебна система в България все още задържа страната сред държавите от Африка и Близкия изток и подкопава развитието на икономиката

вестник Дневник

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |