Събития Добри финансови резултати отчитат от Мини Марица-изток

Добри финансови резултати отчитат от Мини Марица-изток

Понеделник, 25 септември 2017 г., 15:37
Размер на буквите
1мини прескПовишеният добив на въглища доведе и до по-добри финансови резултати на дружеството, информира днес инж. Андон Андонов, изпълнителен директор на Мини Марица-изток.
От началото на годините в рудниците на компанията са добити 20.9 млн. тона въглища, което е с 2.46 млн. тона повече спрямо бизнесплана. От продажбата на тези въглища приходите са се увеличили с 58.5 млн. лв.
Оптимист съм за бъдещето на комплекса, топлоцентралите работят по обжалването на Референтния документ, приет от Европейската комисия с по-високи екоизисквания за централите работещи с въглища. В комплекса се произвежда над 40% от електроенергията на страната и той с право се нарича гръбнакът на българската енергетика, обясни инж. Андонов. 

Тази година дружеството чества 65 години от създаването си. От началото на въгледобива досега са добити малко над 1.1млрд. тона въглища, разкрита е 4.5 млрд. куб. метра земна маса.

Към момента запасите от въглища са около 1.8 млрд. тона, които ще стигнат за работа от поне още 65 години.
Приходите на дружеството в края на август са в размер на 358 млн. лв. Вземанията за потребени въглища от централите в комплекса са за 168 млн. лв., от които само 18 млн. лв. са просрочени от „Брикел”. Мините пък дължат 46 млн. лв. и нямат просрочия.
Дружеството се готви за есенно-зимния период. Ремонтната програма е изпълнена на 86%. Дадени са 38 млн. лв. за обновяване и ремонт на минното оборудване.
От мините отчитат изоставане на инвестиционната програма. Според изп. Директор това се дължи на постоянните обжалвания на обществените поръчки. По думите му наложително трябва да се направят промени в Закона за обществените поръчки.
На 12 и 13 октомври в кмоплекса Марица-изток ще бъдат на посещение членовете на Парламентарната енергийна комисия. Пред тях ще се настоява за иницииране на промените в Закона.  В момента в „Мини Марица-изток работят 7281 души, при одобрен щат от 7600”, информира още инж. Андонов.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |