Събития Стара Загора става сцена на кукленото изкуство

Стара Загора става сцена на кукленото изкуство

Понеделник, 25 септември 2017 г., 10:41
Размер на буквите
Пиеро откриване 1Десетият Международен куклено-театрален фестивал за възрастни Пиеро в Стара Загора тази година е с над триста гости и участници от Франция, Словения, Чехия, Унгария, Испания, Холандия и Русия. Държавният куклен театър Стара Загора няма да участва в конкурсната програма, която продължава до 29 септември.
Организирани са общо 36 прояви, в конкурса ще участват девет спектакъла от общо 13, има и много съпътстващи събития. Представленията ще се играят на сцените на Кукления театър, Операта и Драматичния театър, събития ще има в Регионалната библиотека Захарий Княжески, Регионалния исторически музей, Художествената галерия, Къщата на архитект Димов и парк Пети октомври.
Снощи пред препълнен салон Старозагорският куклен театър показа най-новата си постановка Животът бяс по Достоевски. Преди това в Художествената галерия, където е изложена част от 60-годишната история на театъра, се състоя официалното откриване на феста в присъствието на много гости и приятели на кукленото изкуство. Директорът на галерията проф.д-р Марин Добрев честити празника на всички, които са го превърнали в своя мисия и съдба, както и на онези, които не могат без него.
Приветствие от министъра на културата Боил Банов прочете Елианка Михайлова, директор на Дирекция Сценични изкуства и художествено образование в културното ведомство. Талантът и творческият заряд се е предавал през годините, за да достигне до този вълнуващ ден. Той е признание и своеобразен пътеводител в историята и майсторството на поколения кукленици, вложени в създаването на традициите на кукленото изкуство, пише в поздравителния адрес министърът, според когото Пиеро е един от най-влиятелните куклени фестивали у нас.
Фестивалът Пиеро стъпва с любов и отговорност върху 60-годишната история на театъра и влага усилията и любовта си в трасиране на нови пътища в кукленото изкуство, коментира Дарин Петков, директор на Старозагорския куклен театър, с уважение и благодарност към подкрепата на Община Стара Загора, която е организатор и осигурява голяма част от финансирането на феста.

 

Пиеро кукли

 

Кукленият театър в Стара Загора е една от най-значимите културни институции не само у нас, но и в Европа. Тазгодишният фестивал е най-стойностният досега, но следващият ще бъде още по-добър, обеща зам.-кметът Иванка Сотирова.
За пръв път в България зрителите ще могат да видят Одисея с лопата на театралната компания на Филип Женти от Париж. Трупата е обиколила целия свят и е печелила много награди.
Съвместната продукция на чешки и словенски куклени актьори от студио Damuza се нарича KAR/REPASS и представя нов поглед върху съдбата на Ана Каренина. Тя ще бъде представена за пръв път в Стара Загора.
Своите най-нови продукции ще представят и театри от Любляна, Барселона, Маастрихт, Москва и Будапеща.
Българските участници са също изявени трупи с високи постижения в театралното изкуство., Пловдивската трупа ще гостува с Дама пика, уличният театър Мале-Мале идва с концерт на куклите и т.н.
Жури с председател д-р Светла Бенева ще оценява спектаклите. В него влизат още словенката Йелена Цветко, драматург и куклен актьор, немският режисьор Франк Бернхард, композиторът Нелко Коларов и сценографката Светла Бъчварова.
Дуети-дуели се нарича практическият семинар за физически театър и съвременен танц, който ще се води от прима балерината на Софийската опера Веса Тонова и Росен Михайлов.
Ще бъде представена кинопанорама Българска анимация, в която са включени филми на Теодор Ушев, както и няколко изложби.
Ще има още много прояви извън сцената на театрите, на които организаторите канят всички старозагорци и гостите на града.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |