Събития Траколози от цял свят се събраха в Казанлък

Траколози от цял свят се събраха в Казанлък

Вторник, 05 септември 2017 г., 08:52
Размер на буквите
траколозиУчени и изследователи от 25 държави се събраха в Казанлък на XIII-ия международен конгрес по тракология Древна Тракия: Мит и реалност, който ще продължи до 7-ми септември.
Общо 237 са участниците, разделени в тематични секции. Ще бъдат представени 134 доклада и 44 постера. Програмата на форума предвижда провеждането на паралелни научни сесии и една постерна в 4 секции, Информационния център на ул.“Искра“№4, Исторически музей Искра, Младежкия дом и Музея на розата.
Форумът бе открит от председателя на Организационния комитет проф. Петър Делев. Вие сте в едно свещено място, завещано от нашите предци, което е проучвано и продължава да бъде проучвано, да се търсят тайните на свещената Долина и културата на траките. Много се радваме, че сте тук!, каза кметът Галина Стоянова. Сред гостите на конгреса са заместник- министърът на културата Амелия Гешева, главният секретар на Националната комисия на ЮНЕСКО Искра Андреева, заместник- председателят на БАН член-кореспондент проф. дин Васил Николов.
Подкрепа и съдействие за вписването на всички разкрити край Казанлък тракийски могили в индикативната листа на ЮНЕСКО изрази главният секретар на Националната комисия Искра Андреева.
Международният форум се радва на вниманието на светила в сферата на тракологията. Почетни гости са проф.Мария Чичикова (доайен на българската археология - на 93 г.), един от проучвателите на Севтополис, проф.Оливие Пикар - виден френски нумизмат, д-р Хайдо Кукули-Хризантаки - прочута гръцка археоложка, Кирил Йорданов - дългогодишен директор на Инситута по тракология.
България е представена с всички основни научни институтции, работещи в областта на културно-историческото наследство. Наред с мнозина високопоставени участници от България и света форумът е привлякъв вниманието и на много млади учени и докторанти, които сега са едва в началото на научната си кариера.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |