Събития Областният управител на Стара Загора оглави битката срещу обгазяването

Областният управител на Стара Загора оглави битката срещу обгазяването

Понеделник, 01 февруари 2010 г., 00:13
Размер на буквите

В петък областният управител на Стара Загора Йордан Николов събра на работна среща представители на Oбщината, РИОСВ, "Гражданска защита", Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, Тракийския университет и неправителствени организации. Целта беше изработването на прогностичен модел за предвиждане на евентуални замърсявания на атмосферния въздух и изготвяне на оперативен план за действие.

Повод за поредните притеснения на старозагорци бяха обгазяванията в края на 2009 година със сериозни дози азотен диоксид. Припомняме, че по настояване на Николов през януари в Стара Загора бяха на посещение министрите на околната среда и водите и на отбраната. Тогава министър Младенов заяви в прав текст, че проблем има и че правителството няма да позволи градът на липите да се превърне във второ Русе.
На срещата в петък беше взето решение през тази седмица проф. Георги Петков от Тракийския университет да сформира група, която да прегледа и анализира данните от автомобилния трафик в Стара Загора и от източниците на вредни емисии в региона. В тази връзка от РИОСВ ще предоставят събраната информация за промишлените източници, отделящи вредни емисии в атмосферата. Ще се вземат под внимание и нерегламентираните замърсители, както и домакинствата, които използват твърдо гориво за отопление.
Обработените и обобщени данни ще бъдат предоставени на екипа на ст.н.с. д-р Христомир Брънзов от НИМХ, който ще има задача да организира създаването на софтуер за емисионното заснемане на града. Това ще даде възможност, въз основа на метеорологичните прогнози и вероятността от температурни инверсии, да се предвиди в доста голяма степен евентуалното обгазяване на Стара Загора. Д-р Брънзов поясни, че възможността от грешки е около 30%, но отсега било ясно, че жителите на града трябва да приемат да се откажат от ползването на автомобилите си за периода, в който може да настъпят неблагоприятните условия. Така на практика представителят на БАН потвърди официалната версия, че азотните залпове по време на коледните и новогодишните празници са вследствие от автомобилния транспорт, горивото за бита и промишлеността, съчетани с температурни инверсии, пише вестник Старозагорски новини.
На срещата стана ясно, че провеждането на постоянен мониторинг в района на полигон "Змейово" продължава. Данните от дислоцираната там автоматична станция пък били на разположение на специалистите и гражданите. Ще припомним, че при неотдавнашното си посещение бившият вече министър на отбраната Николай Младенов обеща свободен достъп до тези данни, но пак тогава стана ясно, че те не могат да постъпват в реално време поради липса на оптичен кабел и Интернет-връзка за пренос до РИОСВ. Така въпросът с незабавната информираност и вземането на бързи мерки засега остава нерешен.
Областният управител Йордан Николов се ангажира с осигуряването на необходимите средства за финансиране на цялостния прогностичен проект. Следващата среща по изготвянето на оперативния план ще се проведе в РИОСВ - Стара Загора.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |