Събития Продължава проучването на Бузово кале

Продължава проучването на Бузово кале

Сряда, 23 август 2017 г., 12:40
Размер на буквите
Бузово калеКомисията на Министерство на културата, която инспектира археологическите работи в местността препоръчва проучването на крепостта Бузово кале да продължи, съобщиха от община Казанлък. Специалистите отбелязват професионално изпълнение на разкопките и високи научни и експозиционни резултати, което заедно с характера на обекта и неговото значение. В становището си Комисията предлага да бъде направено необходимото Бузово кале да се обяви за Паметник на културата с национално значение.
Експедицията до село Бузовград се проведе през месеците юни и юли по инициатива на Исторически музей Искра. Неин ръководител бе доц. д-р Деян Рабовянов от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките.
Извършените разкопки дадоха основания на учените да направят заключението за характера на укрепленията, вътрешното застрояване и площта на Бузово кале: крепостта е била важен локален център от полуградски или градски тип както през VI в., така и по време на Второто българско царство, т. е. една от най-големите крепости в Розовата долина.
Големината, запазената архитектура и важността на Бузово кале, прекрасният изглед, който се открива от нея и близостта до Казанлък предполагат, че крепостта може да се превърне в интересен туристически обект, който в съчетание с другите паметници в непосредствената й околност като мегалита, проучената раннохристиянска църква в местността Черковищата и монументалната тракийска гробница в подножието на крепостта да бъдат обединени в цялостен туристически маршрут, с атрактивни паметници от всички епохи.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |