Събития Световният тенор Зоран Тодорович за първи път в България

Световният тенор Зоран Тодорович за първи път в България

Вторник, 22 август 2017 г., 07:37
Размер на буквите
1Селска чест общ планНа 26 август от 21.00 часа Старозагорската опера ще представи на Летния сезон на българските оперни театри Сцена на вековете 2017 две от най-хубавите си постановки: на операта Селска чест от Маскани и балета Делвата по музика на Алфредо Казела. Великотърновци и гостите на старопрестолния град ще имат възможността да аплодират на откритата сцена на историческия хълм Царевец във Велико Търново световния тенор Зоран Тодорович в ролята на Туриду в спектакъла на операта Селска чест. Големият сръбски певец гостува за първи път в България по покана на артистичния директор на Старозагорската опера оперната прима Веселина Кацарова.
В спектакъла на операта Селска чест ще му партнират звездните солисти Елена Баръмова /в ролята на Сантуца/, Ивайло Джуров – Алфио, Петя Петрова – Лола, Евдокия Здравкова-Хорозова ще бъде Мамма Лучия. Участват хорът и оркестърът на Държавна опера-Стара Загора.
Диригент Ивайло Кринчев, режисьор Игнацио Окипинти /Италия/. Автор на декора и на костюмите е световно признатия италиански художник Салваторе Русо. Диригент на хора Младен Станев.
Роден в Белград, Сърбия ЗОРАН ТОДОРОВИЧ получава международно признание след своя дебют в ролята на Херцога на Мантуа в Teatro de la Maestranza в Севиля, следват веднага ангажименти на различни престижни оперни сцени. Той изпълнява главната роля в Милосърдието на Тит в Мадрид и ролята на Пинкертон от операта Мадам Бътерфлай във Виена и Берлин, Алфред в Травиата в Хамбург и Ленски в Евгений Онегин в Брюксел, Франкфурт, Ница и Токио. Многократно е гостувал във водещи оперни театри като Баварската държавна опера, Дойче опер-Берлин, Кралския театър ла Монне в Брюксел, Виенската Щатс опера, Операта на Сан Франсиско, Операта на Лос Анжелис, Капитолния театър в Тулуза, Операта на Марсилия, Саксонската държавна опера, Кралската опера в Ковънт Гардън, както и на фестивала в Брегенц и Националния театър в Токио.
Богатият му репертоар включва повечето от знаковите роли за драматичен тенор, а през 2009 г. той добавя с голям успех и своята първа Вагнерова роля – главната роля в Лоенгрин в Театър Масимо в Палермо. Зоран Тодорович започва сезона 2010/2011 с дебюта си като Андре Шение от едноименната опера на Джордано в Операта на Марсилия. Връща се в Театър Масимо в Палермо като Дик Джонсън от Момичето от Златния Запад на Пучини, след което пее за първи път партията на Йоан в „Иродиада“ на Масне, постановка на Фламандската опера в Гент и Антверпен. Тодорович гостува в Баварската държавна опера в Мюнхен в ролята на Полионе в Норма, където пее заедно с Едита Груберова. Те са партньори и в Роберто Деверьо на концерт във Варшава.
Зоран Тодорович изпълнява и партиите на Измаел в концертни изпълнения на Набуко в Брюксел и на Пинкертон от Мадам Бътерфлай в Токио.
 През септември 2011 г. Тодорович се завръща в Операта на Женева, където преди това през 2009 е постигнал голям успех като Манрико в Трубадур, за новата продукция на Андре Шение.
След това дебютира в Операта на Бастилията в Париж като Дон Алваро в „Силата на съдбата“ от Верди. Ангажиментите му включват и дебюта му в Гран Театър Лисео в Барселона в същата роля и в спектаклите на оперите Момичето от Златния Запад и Франческа да Римини за Операта на Монте Карло. Тодорович също така е гостувал в ролите на Туриду в Селска чест и Канио в Палячи в Операта на Цюрих.
През 2013 г. той добавя нова Вагнерова и нова Вердиева роли към своя репертоар: Рамадес в Аида в Марсилия и Парсифал от едноименната опера на Вагнер във Фламандската опера.
През следващите сезони (2014/2015) той пее Фиделио от едноименната опера на Бетовен в Лиеж, Отело на концерт в Антверпен / Гент, Флорентинска трагедия в Торино и в Операта на Монте Карло с Маестро Пинка Стайнберг.

Тодорович също така изпълнява ролята на Дик Джонсън в новата продукция на Момичето от Златния Запад в Операта на Цюрих с Маестро Марко Армилиато, Палячи в Москва и Дюселдорф, Дон Хозе в Кармен и Калаф в новата продукция на Турандот в Дойче опер на Рейн-Дюселдорф, Лястовичката в Тел Авив с Анжела Георгиу (с която е пял на гала концерт в Баден-Баден) и Силата на съдбата в Токио, както и в новата продукция на Крал Артур в Операта на Бастилията в Париж с Маестро Филипе Жордан. През следващите сезони (2016/2017) той ще има сценичен дебют в новата продукция на Отело в Дойче опер на Рейн.

Зоран Тодорович – Ария на Туриду из операта „Селска чест“ - видео
Предварителна продажба на билети
Туристически Информационен Център "Царевград - Търнов"
Адрес: Велико Търново 5000, ул. ”Христо Ботев” 5
Тел.: +359 62 622 148
Факс: +359 62 600 768
e-mail:  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
Велико Търново - улица "Асен Златаров" № 5
/срещу бариерата на служебен паркинг на театъра/
тел. 0894 407 595,  0886 770 511
Билети онлайн  и в мрежата на www.eventim.bg
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |