Събития На три сцени ще се изяват участниците в събора Богородична стъпка

На три сцени ще се изяват участниците в събора Богородична стъпка

Понеделник, 21 август 2017 г., 09:38
Размер на буквите
Богородична стъпка 4Близо 4 000 участници от над 60 общини в България - Силистра, Кнежа, Девня, Добрич, Смолян, Стражица, Гоце Делчев, Белослав, София, Генерал Тошево, Горна Оряховица, Харманли, Кърджали и др. ще се изяват по време на Дванадесетото издание на националния тракийски фолклорен събор Богородична стъпка. Той ще се проведе на 26 и 27 август на Старозагорските бани и е посветен на 50-годишнината от обявяването на населеното място за курорт с национално значение.
Програмата и в двата дни на събора ще започва в 9.00 часа, като в събота, на 26 август, ще продължи до 18.30 часа, след което на първа сцена от 19.00 часа публиката ще се наслади на концерта на Общински фолклорен ансамбъл Загоре и гайдарски състав Приятели с ръководител Николай Балабанов. Традиционната демонстрация на нестинарски танц е от 21.00 часа, а последният автобус от Старозагорските бани за Стара Загора тръгва в 22.00 часа от центъра на курорта.
Ще бъдат присъдени 50 плакета за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура. Най-добрите колективи или индивидуални изпълнители ще бъдат отличени с Наградата на кмета на Община Стара Загора, Наградата на Тракийско дружество Одринска епопея, Наградата на Младежкото тракийско дружество и Наградата на Зонта клуб Стара Загора.
Атрактивни демонстрации и апетитни дегустации от читалищата в Преславен, Малка Верея и Малко Кадиево, весели хоротеки, концерти на Общински духов оркестър и традиционни за бита обичаи и ритуали, ще могат да се видят в селския двор „Добра среща“ и в двата дни между 10.00 и 15.00 часа.
Развлечения има предвидени и за най-малките – творчески работилници и детски пленер, организирани от Центъра за подкрепа на личностното развитие и Регионалния исторически музей Стара Загора, както и демонстрации на древни обреди и умения от старинния бит на траки и прабългари на школата Бага тур. От Габрово ще гостува и Етнографския музей на открито Етър. Всеки може да запечата своите емоции от пребиваването си на подготвения от домакините фото кът.
Над 50 занаятчии от страната ще подредят свои щандове на Улицата на занаятите с художествена керамика, икони от дърво и сувенири, ленени покривки, плетени изделия от хартия, минерали, детски плетива, накити от мъниста, пчелни продукти и др.
За желаещите да посетят природния феномен Богородична стъпка организаторите предвиждат безплатен превоз, тръгващ от центъра на Старозагорските бани.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |