Събития Обсерваторията в Стара Загора става Център за развитие

Обсерваторията в Стара Загора става Център за развитие

Петък, 11 август 2017 г., 09:30
Размер на буквите
обсерватория СТЗАстрономическата обсерватория Юрий Гагарин в Стара Загора се обособява в самостоятелен Център за подкрепа за личностно развитие и преминава на подчинение на Министерство на образованието и науката.
Това стана възможно след с решение на Общинският съвет тя бе извадена от състава на Общинския център за подкрепа за личностно развитие. Дейността, функциите и структурата на Астрономическата обсерватория се уреждат според Правилник за устройство и дейността на астрономическите обсерватории и планетариуми.
Благодаря на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров за внесеното предложение в ОбС. Той обеща подкрепата си за това предложение и най-после то стана факт. Благодарение и на общинските съветници, които виждам, че единодушно са гласували в полза на изваждането ни от тази шапка - Национална Астрономическа Обсерватория Юрий Гагарин се възражда като институция. Отново преминаваме на подчинение към МОН и ще си имаме своя организация, структура и делегиран бюджет, коментира астрономът Надя Кискинова.
Очаква се до края на седмицата принципалът – Регионално управление на образованието в Стара Загора, да назначи временно изпълняващ длъжността директор, а в последствие да обяви конкурс за тази позиция.
От създаването на първата астрономическа обсерватория у нас, предназначена за широката общественост в България през 1961 г. до наши дни, Община Стара Загора нееднократно е подпомагала работата и развитието ѝ. На 26.06.1994 г. става пожар на територията на обсерваторията – изгаря и планетариума. Само за една година, благодарение на тогавашния кмет Антон Андронов, сградата е възстановена в сегашния си вид. През тази година предстоят ремонтни дейности в обсерваторията, които да освежат и подобрят работното място на астрономите.
За дванадесета поредна година обсерватория Ю. Гагарин ще участва активно в Нощта на изкуствата. Астрономите подготвят изложби, лектории и евентуални наблюдения (зависещи от метерологични условия), с които да впечатлят жителите и гостите на града. В началото на ноември астрономите ще отбележат и Международната седмица на астрономията. Допълнителна информация относно проекти, курсове и история на обсерваторията може да бъде намерена на официалния ѝ сайт (http://aogagarin.com/).
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |