Събития Кметът Живко Тодоров: Ще защитим интереса на Общината по договора за ремонта в кв. Железник

Кметът Живко Тодоров: Ще защитим интереса на Общината по договора за ремонта в кв. Железник

Вторник, 08 август 2017 г., 15:46
Размер на буквите
ЖелезникОпитвайки се да защитим интереса на на Общината влизаме в необясним казус по договора за ремонта в кв. Железник. Това е един от случаите, в които общинската администрация е действала по всички правила, по конец каза днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров.
Пред журналисти той обясни моментната ситуация по проблема. Неотдавна със свое пределение Върховният касационен съд потвърди решение на Пловдивския апелативен съд, според което Община Стара Загора трябва да плати 3 441 162 лв. на изпълнителя на ремонта в кв. Железник,за дейности извършени извън срока на договора.
Догворът е подписан на 19.10.2011 г. между бившия кмет проф. Светлин Танчев и ДЗЗД Железник СЗ-2011 по позиция 1 на европейския проект за подобряване на жизнената среда в кв. Железник. Според него ремонтирането на 7.5 км улична мрежа и 15 км тротоари трябва да стане за 18 дни. Изпълнението е трябвало да приключи на 30 април 2012 г. Според чл. 13 от договора, всички строително-монтажни работи, които не са актувани в този срок, не трябва да се заплащат от Община Стара Загора.
Изпълнителят обаче си иска парите за дейности и след този срок. Делото е образувано най-напред в Окръжен съд Стара Загора, който отсъжда в полза на Общината. Последва жалба в Апелативен съд Пловдив, където с решение от август 2016 г. Община Стара Загора е осъдена да плати на изпълнителя.   Магистратите се позововат на факта, че неплащането по изискванията на чл.13 е неоснователно, тъй като има протоколи и след крайния срок. Живко Тодоров обясни, че в случая става дума за условия по договор, а протоколи е трябвало да има и след този срок, заради изискванията по проекта. При последния контрол върху него, проверяващите са казали, че ако Общината е платила, нямало да признаят разходите. Частният интерес в днешно време е по-силен от обществения, в случая общинския, коментира Тодоров. По думите му , ако проектът е бил отчетен като неизпълнен, Общината нямало да може да кандидаства по други.

Сагата обаче продължила. Оказало се, че ДЗЗД Железник СЗ-2011 е сключило цесия с друга фирма, на която е прехвърлило вземанията си от Община Стара Загора. Затова частен съдебен изпълнител е запорирал 4.8 млн. лв., тъй като пък ДЗЗД-то дължало пари на КТБ и на НАП. Отделно Общината е дала 3.89 млн. лв. във ВКС като гаранция по делото. Излиза, че са блокирани близо 9 млн. лв. от общинската хазна по спорни казуси.

Започваме дело по оспорване на цесият, съобщи още Живко Тодоров. По думите му запорираната сума няма да се отрази върху дейността на Общината и изпълнението на проекти.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |