Събития Митрополит Киприан: Стара Загора показа как трябва да се почита историята

Митрополит Киприан: Стара Загора показа как трябва да се почита историята

Вторник, 08 август 2017 г., 13:14
Размер на буквите
Киприан молитваПрисъствието на повече от 30 000 жители на кулминацията на честванията на 140-та годишнина от боевете за защитата на Стара Загора показа как трябва да се почита българската история. Това пише по този повод в писмо до кмета на града Живко Тодоров негово Високопреосвещенство митрополит Киприан, който изказва и своята благодарност за възможността да бъде част от заслужаващата адмирации инициатива и предоставената възможност да даде „своя скромен дан в общото дело“.
Изразявайки дълбоката си увереност, че жителите и гостите на град Стара Загора оценяват по достойнство стореното от Вас, за което красноречиво говори присъствието на повече от 30 000 души на кулминацията на честванията, ние считаме, че Вие показахте как трябва да се почита историята, за да се гарантира и бъдещето на едно общество. Надяваме се примерът, който даде Стара Загора да бъде последван и в национален мащаб при предстоящите чествания на 140-годишнината от Освобождението на България, пише в писмото си старозагорският владика.
На 31 юли 2017 г. под монумента на Самарското знаме се състоя светлинния спектакъл „Молитва за Стара Загора“, по време на който митрополит Киприан произнесе молитвени слова за града и неговите хора. Жителите и гостите на Стара Загора наблюдаваха уникален по рода си и по мащаби за България спектакъл. С възможностите на визуалните изкуства, невероятен звук и светлина, бе представен един нов тип градски ритуал в памет на загиналите и дадените свидни жертви по пътя към национално Освобождение. Мемориалът „Бранителите на Стара Загора“ бе осветен с десетки лъчове. Музика, светлина, глас и кадри на децата и праотците на Стара Загора, прожектирани върху фигурите на бранителите, се събраха в едно. Това бе кулминацията в едномесечната програма, която Община Стара Загора посвети на годишнината. Владиката дирижира и тържествения концерт, който изнесе ден по-рано Държавната опера по същия повод на Античния форум.
Събитието имаше невероятен отзвук и продължава да отеква в сърцата на старозагорци, които не спират да споделят в социалните мрежи видео и снимки от ритуала.
По повод честванията кметът Живко Тодоров получи поздравителни адреси от еврокомисаря Мария Габриел, министъра на културата Боил Банов, кмета на София Йорданка Фандъкова, кмета на Казанлък Галина Стоянова и други кметове на общини в страната.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |