Събития В Старозагорско 61 екипа ще работят за обхващане на децата в училище

В Старозагорско 61 екипа ще работят за обхващане на децата в училище

Четвъртък, 03 август 2017 г., 13:32
Размер на буквите
1среща образованиеРаботна среща по въпросите на обхващането и задържането на децата и учениците в системата на предучилищното и училищното образование се проведе днес в Областна администрация. Тя бе председателствана от областния управител Гергана Микова. На нея присъстваха зам.- областният управител Петя Чакърова, началникът на РУО-Стара Загора Татяна Димитрова, директорът на РЗИ д-р Златина Нанева, зам.-кметове и експерти по образованието от общините на Старозагорска област, представители на дирекциите Социално подпомагане, на ОД МВР.
Форумът се провежда по повод създадения наскоро с решение на Министерски съвет Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Съгласно този документ в 11-те общини на Старозагорска област вече са обособени 61 екипа, които ще работят по райони за обхващането и задържането на децата в училище. Тепърва ще се уточнява съставът на специалистите, които ще влязат в екипите, но задължително в тях ще присъстват директори на училища, представители на РУО, а в малките населени места - и кметовете.
По информация от РУО, около 4000 деца остават всяка учебна година необхванати от образователната система. Най-голям е броят на необхванатите в Стара Загора – около 3000. Тези цифри обаче не дават реална картина на ситуацията, защото немалка част от тези деца са с родителите си в чужбина, но се водят на постоянен адрес в България. Постоянната миграция на ромското население също е проблем за намирането и обхващането на децата.
Присъстващите на дискусията обаче бяха единодушни, че не обхващането, а задържането на учениците в училище всъщност е по-трудният процес.
Проблемът с отпадането на деца от училище се натрупва от години, но вече е време да се действа. Всички знаем, че процесът ще е труден и продължителен. Родителите на децата, за които говорим, получават социални помощи. Значи те могат да бъдат намерени и принудени да ги изпратят на училище. Друг е въпросът, че нерядко учителите крият отсъстващите постоянно ученици, за да не си загубят работата. Това според мен е най-голямата беда, каза Гергана Микова.
В продължилата повече от час и половина дискусия участниците споделиха откровено притесненията и очакванията си от въвеждането на новите мерки за обхващане и задържане на децата в училище. Техните предложения ще бъдат систематизирани и изпратени в МОН, за да бъдат взети под внимание Очаква се в предстоящите дни РУО да получи от ГРАО данни информация за децата, подлежащи на задължително предучилищно и училищно образование. Въз основа на тези данни до 31 август кметовете на общини ще трябва да изготвят списъци на децата и учениците в задължителна училищна възраст, които през предходната година не са били записани в училищата и детските градини на територията на общината. Те ще предоставят информацията на съответните екипи по райони, които, съобразно данните за постоянния или настоящия адрес на децата и учениците, ще започнат действия по тяхното обхващане в училище.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |