Събития Уникален спектакъл от музика и светлина представят в Стара Загора

Уникален спектакъл от музика и светлина представят в Стара Загора

Сряда, 26 юли 2017 г., 15:02
Размер на буквите
1Бранителите на Стара ЗагораКулминацията в програмата за 140-та годишнина от боевете за Стара Загора ще бъде уникалният спектакъл от музика и светлина Молитва за Стара Загора, с участието на старозагорския митрополит Киприан, в образа на молещия се човек, съобщиха от Общината.
Музиката на формация Исихия и изпълнения на квартет Ева - певици от световно известния хор Мистерията на българските гласове, ще допълнят атмосферата на красивото представление, наслада за душата и сетивата.
Спектакълът започва в 21.00 часа на 31 юли на Мемориалния комплекс Бранителите на Стара Загора. Той ще може да бъде наблюдаван и на два екрана с размери 7/4 м. Подобно съчетание от музика, глас, светлинни ефекти и присъствие, по мащаби и технически параметри, досега не е правен у нас, твърдят организаторите.
През 2017 г. се навършват 140 години от ожесточените боеве за Стара Загора, по време на Руско-турската война (1877-1878 г.) Богатата програма, посветена на епичните събития, изковали началото на бъдещата голяма победа, която започна още на 1 юли, включи редица прояви в Регионалния исторически музей, Музея на религиите и паметните места, свързани с тях.
Снощи в РИМ беше представено новото издание на книгата на запасния полковник Стефан Кисов Българското опълчение в Освободителната Руско-турска война. Веществено-документалната изложба Знамето на свободата ще бъде открита на 27 юли 2017 г. в 18:00 часа, на IV-то експозиционно ниво в Регионалния исторически музей – Стара Загора. На 28 юли 2017 г. в РИМ – Стара Загора ще бъде изнесена тематична беседа за деца „Из живота на един опълченец”, придружена от демонстрация на оръжие от Руско-турската война (1877-1878 г.).
Важен акцент в програмата е и възстановката на трагичните събития от онези горещи юлски дни, в която освен клуб Традиция, участват 22 клуба от страната. За драматизацията на гибелта на подп. Калитин край Стара Загора са осигурени 6 оръдия, 4 000 халосни патрона, 200 пиратки, коне, реквизит, униформи и т.н. Възстановката на боевете и спасяването на Самарското знаме на 19/31 юли 1877 г., ще се състои на 29 юли, от 19.00 часа, на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.
На 30 юли от 18,30 часа на площада пред сградата на общината започва концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“. На същото място в 20.00 часа е началото на военния ритуал и тържествената заря-проверка, а час по-късно на Античния форум „Августа Траяна“ започва тържествен концерт на Държавна опера Стара Загора, чиято първа част ще бъде дирижирана от Старозагорския митрополит Киприан.
На петдневно посещение в Стара Загора по повод годишнината, на 28 юли, петък, пристига 5-членна делегация от побратимения руски град Самара, която се води от Галина Андриянова, председател на Общинския съвет на Самара.
Всички официални гости на събитията ще получат плакет - реплика на героичното Самарско знаме. Очаква се да пристигнат председателят на Народното събрание Димитър Главчев, вицепрезидентът Илиана Йотова, посланици, вицепремиерът Валери Симеонов, народни представители, кметове и зам.-кметове на общини и др.
За жителите и гостите на града, които желаят да посетят събитията, са осигурени автобуси, които тръгват от паркинга зад сградата на театъра – на 29.07. – в 18,30 часа и на 31.07. – в 20.00 ч.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |