Събития До 2.9% падна равнището на безработица в Стара Загора

До 2.9% падна равнището на безработица в Стара Загора

Сряда, 26 юли 2017 г., 14:58
Размер на буквите
1Бюро по труда СТЗРегистрираните безработни в Стара Загора през месец юни намаляват. Общият им брой достигна 2311 – с 93 лица по-малко от предходния месец. Равнището на безработица е 2,9 на сто и намалява спрямо май с 0,1 процентни пункта, информираха днес от Бюрото по труда.
С 51 лица се увеличава броят на новорегистрираните безработни (451 през юни, 400 през месец май, от тях 284 са жени).
По данни от административната статистика на Агенция по заетостта през месец юни равнището на безработица в област Стара Загора е 5,4% при 6,8% стойност на показателя за страната. Спрямо предходния месец равнището на безработица в областта намалява с 0,1 процентни пункта при намаление за страната 0,32.
Този показател по области е както следва: с най-ниско ниво е София – град /2.2%/, Бургас /3,7%/ Варна/3.9%/, Габрово /4.3%/, на пето място е Стара Загора /5.4/. С най-високо ниво на безработица все така е област Видин /17.3 %/, на второ място е Монтана /14.9/ и Враца/ 14.4%/.
Равнището на безработица по общини в област Стара Загора е както следва: с най-ниско равнище на безработица е община Стара Загора – /2,9% - намалява с 0,1%/, следвана от Казанлък /3.6,намалява с 0,1/, а с най-високо - община Николаево /49,2, като намалява с 3,1%/, следвана от Братя Даскалови – /41,2%/.
През юни са обявени 405 несубсидирани работни места, което е с 34 по-малко спрямо заявените през май. Към днешна дата 466 /408 миналия месец/ са свободните работни места за 193 длъжности. Започва търсенето на учители – 37 работни места общо, от тях 22 са за гимназиален етап на образованието, 5 са за начални учители. От останалите длъжности все така търсени остават машинни оператори в различни сфери, монтажници, строителни техници, строителни работници, продавач – консултанти, в сферата на хотелиерството – готвачи, пом. готвачи, камериери, работник кухня, бармани, сервитьори; мед. сестри, психолог, матистър фармацефт.
По програми за заетост и обучение през месец юни са обявени 12 работни места, всички по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Две работни места са обявени чрез субсидии по мерки.
Безработните, постъпили на работа през юни 399, от тях 367 са започнали работа на несубсидирани работни места; по програми, финансирани от Държавния бюджет започналите работа са 7, по мерки – 1; по схеми на Оеративна програма Развитие на човешките ресурси – 24 лица.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |