Събития Откриване на изложба Знамето на свободата

Откриване на изложба Знамето на свободата

Петък, 21 юли 2017 г., 07:53
Размер на буквите
znameto na svobodataРегионален исторически музей - Стара Загора, Художествена галерия Стара Загора, Национално дружество Традиция – клон Стара Загора уреждат веществено-документална изложба Знамето на свободата, посветена на 140-годишнината от боевете за Стара Загора (19/31 юли 1877 г.).
Ще бъдат експонирани ордени, медали, значки, плакети, хладно и огнестрелно оръжие; фотографии и художествени творби, документи и вещи – паметни знаци от Освободителната война.
На 19/31 юли 1877 г. край Стара Загора се състои първият голям сблъсък между двете воюващи армии по време на Руско-турската война (1877-78 г.), изходът от който до голяма степен предопределя последвалото развитие на военните действия. Нещо повече – в онзи зноен летен ден, около 3500 българи в състава на Българското опълчение, с командир генерал Николай Столетов, за пръв път влизат в бой за освобождението на родината си. Готови, както те самите твърдят, да жертват себе си до последната капка кръв.
В боевете за защитата на Стара Загора, Българското опълчение получава своето бойно кръщение, а Самарското знаме, обагрено с кръвта на героите, се превръща в символ на свободата. Идеята на изложбата, финансирана от Община Стара Загора, е да покаже безсмъртието на подвига и силата на волята, да напомни за героизма и трагизма на събитията, които съпътстват политическото възкресение на България. Изложбата ще бъде съпроводена от реплики на опълченски униформи, експонирани в интерактивен кът Битката за Стара Загора – бойното кръщение на българското опълчение.
Откриване: 27 юли 2017 г., 18:00 ч.
Регионален исторически музей – Стара Загора, IV експозиционно ниво
 На 28 юли 2017 г. в РИМ – Стара Загора ще бъде изнесена тематична беседа за деца „Из живота на един опълченец”, придружена от демонстрация на оръжие от Руско-турската война (1877-1878 г.). Участието в беседата е безплатно. Начални часове: 11:00 ч. и 16:00 ч.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |