Събития Бизнес мисия на Търговско-промишлена палата - Стара Загора в Иран

Бизнес мисия на Търговско-промишлена палата - Стара Загора в Иран

Понеделник, 17 юли 2017 г., 08:32
Размер на буквите
1iran shiraz mosque ap largeБизнес делегация, организирана от Търговско-промишлена палата Стара Загора, водена от председателя и Олег Стоилов, посети провинция Лорестан, Ислямска република Иран в периода 9-12 юни 2017 г. Посещението беше по покана на ръководството на Палатата на търговията промишлеността, мините и земеделието на провинция Лорестан (2 мил. жители) и се реализира с активното съдействие на българското посолство в Техеран. В посещението участва и Саид Хадеи, председател на Ирано-Българската бизнес асоциация, който допринесе много за успеха на мисията.

 

Най-важния елемент на посещението беше конференция на тема Развитие на икономическото сътрудничество между провинция Лорестан и България. Тя се проведе в град Хорамабад (над 600 хил. жители), административен център на провинцията, в сградата на Лорестанската палата. В нея, от иранска страна участваха г-н Хоушанг Базванд (Houshang Bazvand), губернатор на провинция Лорестан, г-н Хосейн Салехварзи (Hossein Salehvarzi), президент на Лорестанската палата, представители на иранското външно минстерство, на местната власт и много бизмесмени от провинцията.

 

От българска страна, освен членовете на бизнес делегацията, активно участие в работата на конференцията взеха българският посланик в Техеран, Н. Пр. Христо Полендаков и г-н Цветан Алексов, ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси (СТИВ), които бяха неотлъчно с българската делегация през цялото време на посещението.

 

Преди форума българската група се срещна с губернатора на провинция Лорестан, който декларира пълна подкрепа на неговата администрация за развитието на двустранните отношения. На конференцията бяха представени икономическия, търговския и инвестиционен потенциал на провинция Лорестан, на България и на Старозагорска област. Посланик Полендаков представи състоянието и възможностите за развитие на българо-иранските отношения и съдействието, което може да получи бизнесът от посолството и СТИВ. Последва представяне на членовете на българска делегация, към които беше проявен сериозен интерес. Това се потвърди и на последвалите двустранни срещи. Деканът на Аграрния факултет на Тракийски университет доц. Димитър Панайотов, се срещна с представители на трите висши учебни заведения на Хорамабад, с които беше уговорено партньорство по широк кръг теми - обмяна на студенти и преподаватели, обучение в България на ирански студенти и докторанти, провеждане на специализирани курсове за обучение, вкл. и дистанционно. Заедно с иранския бизнес бяха определени няколко направления от взаимен интерес, като животновъдство, рибовъдство, растениевъдство, вкл. отглеждане на рози и етерично-маслодайни растения, по които ще се разработят секторни програми за сътрудничество, с участие на заинтересовани фирми от двете страни и с активната научна и експертна подкрепа от Тракийски университет. Сериозен интерес беше проявен към Термохран инженеринг АД , представлявано от Веселина Чолакова, търговски директор. Фирмата има богат опит в инженеринга и доставка на комплексни обекти за хранителната промишленост, предимно за преработка на плодове и зеленчуци и има множество реализирани обекти по света, в арабските страни, както и в Иран. Нейните линии, които включват и елементи на други български предприятия, могат да бъде широко използвани в бързо развиващото се иранска преработвателна промишленост, което беше потвърдено и при двустранните срещи. Към специфичните съоръжения за оптимизация на процесите в оранжериите на фирма Варианти ООД с управител Деко Колев, също беше проявен определен интерес. Направена беше и заявка за комплексна доставка на оранжерии от България, за което ще бъде изготвено предложение. Наби Масуми, иранец, живеещ в България, управител на фирма, занимаваща с инвестиционни консултации, маркетинг и търговия, участник в делегацията, естествено привлече внимание на много представители на местния бизнес.  

 

По време на конференцията председателите на двете палати тържествено подписаха двустранно споразумение за партньорство, което е продължение на подписаното през 2011 г. при посещението на Лорестанска делегация в Стара Загора. То добива много по-голямо значение сега, след прекратяване на санкциите срещу Иран и от него може да се възползва българския бизнес не само от област Стара Загора. Още повече поради факта, че провинция Лорестан е определена приоритетно да развива икономическите отношения с България.

 

От представители на иранския бизнес имаше конкретни интереси към България, които ще бъдат обработени от Старозагорската палата, в партньорство с Ирано-Българската бизнес асоциация. Лорестанската палата ще обработи заявените конкретни интереси от български фирми, във връзка с това посещение и ще съдейства за намирането на насрещни партньори. Председателите на двете палати се договориха за създаване на оперативен механизъм за постоянно и ефективно съдействие за установяване и развитие на бизнес отношения между български и ирански фирми.

 

Българската делегация посети мащабен аграрен комплекс за отглеждане на плодове и зеленчуци с големи оранжерийни площи и животновъдни ферми, предлагащ и агротуризъм. Посети също така и втория по големина град на провинцията - Боруджерд (340 хил. жители). Срещна се със заместник-областния управител на област Боруджерд и представители на местния бизнес и посети фармацевтично предприятие и предприятие за производство на крепежни елементи. Участниците в делегацията се запознаха с част от уникалните културно-исторически забележителности на провинцията.

 

На финала на мисията в Иран, българската група имаше удоволствието да участва в импровизирана работна вечеря със служители от българското посолство в Техеран, най-голямото в Азия, където, на „българска територия“, в чудесна атмосфера, бяха обсъдени резултатите от посещението и се набелязаха следващи стъпки за развитие на постигнатото. Посланик Полендаков даде висока оценка на мисията и отново акцентира върху големия потенциал за развитие на българо-иранските търговско-икономически отношения и възможностите пред българския бизнес. Изключителната активност на посолството ни в Техеран съдейства всестранно за реализирането на този потенциал. Затова ще помогне много предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз, при което нашето посолството ще играе важна роля сред европейските посолства в Иран. По лична инициатива на г-н Полендаков и г-н Алексов е в процес на създаване Ирано-Българска търговска палата.

 

Ръководството на Търговско-промишлена палата - Стара Загора изразява огромната си благодарност за цялостната подкрепа, оказана от българското посолство в Ислямска република Иран и лично на посланик Христо Полендаков и на ръководителя на СТИВ Цветан Алексов. Те са пример за активност, съпричастност и професионална подкрепа на българския бизнес, който силно се нуждае от това, в изключително конкурентната международна бизнес среда.
 
Линкове към част от медийното отразяване на посещението на българската делегация в Иран:

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |