Събития Все повече старозагорци ползват персонални кодове за услугите на НАП

Все повече старозагорци ползват персонални кодове за услугите на НАП

Петък, 14 юли 2017 г., 12:27
Размер на буквите
1НАП Стара ЗагораНад 3000 са персоналните идентификационни кодa (ПИК), издадени на фирми и физически лица от началото на годината в област Стара Загора, информираха от местния офис на Националната агенция за приходите.
Персоналният идентификационен код (ПИК), може да бъде получен във всеки от офисите в страната, издава се безплатно и става все по-необходим в комуникацията с НАП.
Най-новите електронни услуги на приходната агенция, достъпни с ПИК за физическите лица са възможностите за: подаване на декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице, както и уведомления за сключване, изменения или прекратяване на трудови договори; автоматизирано плащане на дължими суми към държавата директно от справката за задължения; получаване на информация за членство в пенсионен фонд и направените вноски и др.; подаване на осигурителна декларация образец 7 (задължително изисквана от безработни и неосигурени за здраве на друго основание и при възстановяване на здравноосигурителни права) и други.
Услугата Справка за достъп до електронните услуги на НАП, обобщена позволява на притежателите на ПИК и електронен подпис, с пълен достъп до Е-услугите на НАП, да проверят кой има право да подава данни към Агенцията и да прави справки от тяхно име, както и нивото на достъп на упълномощените лица. По този начин задълженото лице може да осъществява ефективно контрол и да предотврати злоупотреби с подаването на данни от негово име към НАП.
Издаването на ПИК е безплатно и безсрочно, отнема няколко минути, а с него физическите лица могат да подават данъчни и осигурителни декларации, да следят данъчната си сметка за задължения и плащания, да проверяват осигурителния си доход и да ползват редица други електронни услуги.
С ПИК на НАП могат да се ползват и услуги на много други администрации, като: електронните услуги на НОИ, проверка на задължения за местни данъци и такси и други.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |