Събития Монументът на връх Бузлуджа трябва да остане на държавата

Монументът на връх Бузлуджа трябва да остане на държавата

Сряда, 12 юли 2017 г., 09:52
Размер на буквите
1проект БузлуджаПаметникът на Бузлуджа, според мен, трябва да остане държавна собственост. Това заяви областният управител Гергана Микова. Пред медиите тя обясни, че от Министерството на регионалното развитие и благоусторйството е поискано становището й за това дали паметникът да бъде отдаден за ползване на БСП.
Моето мнение по темата е категорично отрицателно. Продължавам да смятам, че този паметник трябва да бъде обединител, а не разделител на нацията. Няма никакво логично основание БСП да претендира за него. Той е строен със средствата на всички граждани на България във време, когато БКП е била единствената партия в държавата. Не виждам защо днес БСП трябва да има претенции към него, коментира Микова.
Според нея паметникът трябва да остане държавна собственост. Оттам нататък вече може да се мисли дали да бъде предоставен за стопанисване и управление на Община Казанлък, както поиска кметът Галина Стоянова, или да се търсят други варианти. Надявам се, че правителството ще вземе решение в полза на цялото общество, а не в името на частни интереси. Разрухата там трябва да бъде спряна, но не като се предоставя паметникът на БСП. Това е архитектурна забележителност от световен мащаб. Убедена съм, че за нея могат да се намерят разумни и действащи решения, каза още областният управител.
Тя напомни, че набезите към паметника на любители на силните усещания продължават ежедневно. Заварените врати затрудняват проникването в него, но фирми и частни лица не спират да се възползват и да печелят пари, превръщайки полуразрушената и опасна сграда в атракция за туристи от цял свят.
Преди дни в подножието на монумента се проведе рок фестивал – първо събитие на Бузлуджа за спасяване на паметника като културен символ – обединител. Събира ни общата кауза Бузлуджа и това е първото събитие тук, посветено на тази цел!, каза кметът на Казанлък Галина Стоянова. Да скъсаме с политиката и да разглеждаме Бузлуджа като архитектуренмонумент!, призова народният представител Борис Кърчев.

РОК КУЛТУРА Бузлуджа се организира със съдействието на Община Казанлък, Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Инициативен комитет с председател Иван Найденов и финансовата подкрепа на спонсорите от местния бизнес.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |