Събития КНСБ и КТ Подкрепа искат спешна среща с премиера за бъдещето на въгледобива

КНСБ и КТ Подкрепа искат спешна среща с премиера за бъдещето на въгледобива

Сряда, 21 юни 2017 г., 07:22
Размер на буквите
1Mini Marica iztokКНСБ и КТ Подкрепа искат спешна среща с премиера Бойко Борисов, за да се изясни позицията на България за бъдещето на въгледобива с оглед новите изисквания на ЕС за въглеродните емисии и гласуваният наскоро документ за големите горивни инсталации, съобщиха от КНСБ.
Конфедерацията настоява страната ни да се включи към групата на държавите, които искат прегласуване на документа заради нарушени процедури, изтъкна в Раднево президентът на най-големия български синдикат Пламен Димитров. Той допълни, че се надява срещата да се реализира до края на тази седмица преди насрочения за петък дебат в парламента. Пламен Димитров посети вчера държавните предприятия в енергийния комплекс Марица-изток, за да се запознае на място с проблемите.
КНСБ иска още изработване на енергийна стратегия на България до 2030 г. и до 2050 г., която да отчита различните видове енергийни мощности - ядрени и такива, които са на твърдо гориво, запазвайки по този начин баланса в системата. "Приказките, че на въгледобива у нас е сложен кръст не са верни. Изграждането на една ядрена централа трае поне 15 години и трябва да има ясен хоризонт какво ще се случва поне в рамките на този период. Необходимо е да се направи сметка откъде ще дойдат средствата за модернизация, нужни за покриване на по-високите европейски изисквания за въглеродни емисии", посочи още лидерът на КНСБ и добави, че според него те трябва да бъдат набавени от европейските фондове за модернизация и иновации, планът Юнкер и държавният бюджет. 
Ръководството на Конфедерацията настоява и за повишаване на заплащането на миньорите в Мини Марица-изток ЕАД с 10% от началото на третото тримесечие на тази година. Основанието е нарасналото производство в Мини Марица-изток и вътрешнофирмената задлъжнялост, изтъкнаха от синдиката и допълниха, че се надяват това да стане в хода на съвместните разговори с ръководството на предприятието и принципалът БЕХ. 
КНСБ иска и увеличаване на цената на въглищата с поне 4 лв. на тон условно гориво, като това може да не отрази върху цената на тока, тъй като в момента ТЕЦ "Марица-изток" 2 се товари с допълнителни плащания и дългове заради въглеродните емисии, посочи още Пламен Димитров. 
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |