Събития Пиворавите отчитат спад в консумацията на бира

Пиворавите отчитат спад в консумацията на бира

Петък, 29 януари 2010 г., 13:55
Размер на буквите

С 11% са спаднали общо за страната продажбите на бира през 2009 г. в сравнение с 2008 г. Това сочат предварителните данни на маркетингови агенции и Съюза на пивоварите в България (СПБ). Подобно на другите сектори на бързооборотните стоки, продажбите на бира също са повлияни от негативния ефект на стагнираната бизнес среда.

За 2009 г., членуващите в СПБ пивоварни компании са реализирали 4 872 480 хектолитра бира. Износът e 51 421 хектолитра - за Румъния, Македония и българските потребители в страни от ЕС и в САЩ. През изминалата година производителите са предлагали над 80 асортимента светли и тъмни видове бира. Въпреки кризата през на пазара са излезли два нови бранда бира - Диана, произвеждана от "Болярка ВТ" АД и марката Оптима, произвеждана от "Ломско пиво" АД.
42,5% от продукцията на пазара се предлага в стъклени бутилки, в РЕТ – 48%. Наливното пиво е 5,5%, а кеновете – 4%. За 2009 г. консумацията на глава от населението е 67 л, което е почти равно на нивото на консумация през 2006 г. Съотношението между студения и топъл пазар е 28% към 72%. Тенденцията на спад в продажбите на студения пазар се запазва през цялата година.

През годината пивоварната индустрия в страната е вложила в производството на бира около 100 хил. тона малц, от които местното производство е приблизително 60 -65 хил. тона.  По данни на пивоварните компании, използваните в технологичния процес местни суровини и материали са малц – 65%, хмел – 20-25%, стъклени бутилки - 97%, етикети и капачки - 98%.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |