Събития Нужни са поне 57 672 гласували на референдума за Бедечка

Нужни са поне 57 672 гласували на референдума за Бедечка

Вторник, 13 юни 2017 г., 09:18
Размер на буквите
1община Стара Загора1Половината трябва да отговорят с „да” или „не” на въпроса
Според последните изменения на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, за да бъде прието решение по въпроса, поставен от местен референдум, в него трябва да участват 40% от избирателите, които имат право на глас.
В община Стара Загора, по последните данни от предсрочните парламентарни избори, имащите право на глас са 144 181 души. Това означава, че на 18 юни бюлетина трябва да пуснат поне 57 672-ма избиратели.
Те трябва да отговорят на въпроса: „Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка“, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток - бул. „Хан Тервел“, от запад - ул. „Иван Вазов“, от север алеята към предприятие Труд и от юг - ул. „Христина Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора“.
 
Според законовите изисквания Общинската комисия за референдумите обобщава данните от произведения референдум и обявява резултатите от гласуването. Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в него са участвали не по-малко от 40 на сто от гражданите с избирателни права в съответната община и с "да" са отговорили повече от половината от участвалите в референдума избиратели.
 Решението, прието чрез местен референдум, се обявява в тридневен срок от председателя на общинския съвет на официалната интернет страница на общината, в един регионален вестник и в една регионална електронна медия след изтичане на сроковете за обжалване или след влизане в сила на решението на съда.
Решението, прието чрез местен референдум, влиза в сила веднага след обявяването му. Изпълнението му се организира от кмета на общината.
Ако предложението, предмет на референдума, не е прието, местен референдум по същия въпрос може да бъде иницииран не по-рано от една година от датата на произвеждането му.
Припомняме, че старозагорци вече имат опит с гласуване на референдум. На 26.05. 2013 г. те трябваше да дадат мнението си по въпроса "Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово?". Тогава обаче гласуваха само 19.74% от имащите право на глас и допитването остана без последствия.
 

1инфолист Бедечка

 

Източник:topnovini.bg

 

 

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |