Събития Старозагорци почетоха паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

Старозагорци почетоха паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

Петък, 02 юни 2017 г., 14:29
Размер на буквите
1Ботев цветя1Точно в 12.00 ч. днес, с воя на сирените, стотици старозагорци сведоха глави в едноминутно мълчание за почит и преклонение пред паметта и саможертвата на хилядите герои, загинали за свободата на Родината. Бюстовете на Христо Ботев и Хаджи Димитър в подножието на парк Митрополит Методий Кусев бяха отрупани в знак на признателност с венци и цветя от Община Стара Загора, Старозагорския гарнизон, Общинския съвет, областния управител, училище Хр. Ботев, Шесто основно училище Св. Никола, политически и неправителствени организации и признателното старозагорско гражданство.
Днес се навършват 141 години от гибелта на Христо Ботев. Ботев, който завеща Свободата на България, Ботев който написа огнените слова Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!. Едва ли си е давал сметка, че това слово ще стане истинско за всички наши герои, които извоюваха свободата, толкова дълъг е списъка – Левски, Хаджи Димитър, Волов, Стефан Караджа... Не трябва да забравяме и нашите местни герои - Сава Силов, Кольо Ганчев, Господин Михайловски, Братя Жекови и още много други. Нашата мисия днес е да възпитаваме отговорно младото поколение да почита подвига на героите. В този свят ден трябва да си даваме сметка, колко е важно да се борим за националния ни дух. Да си даваме сметка, че онова, което са ни завещали националните герои, трябва да го пазим и тачим. За да пребъде България, да пребъде Стара Загора и да остане във всички години напред! Да живее България, да живее Стара Загора! Поклон!. С тези думи към притихналото множество се обърна зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.
Участие в организирания от Община Стара Загора общоградски церемониал за отбелязване на Деня на Ботев и всички загинали за свободата и независимостта на България взеха председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, зам.-кметът Красимира Чахова, секретарят на общината Делян Иванов, зам. областният управител Петя Чакърова, общински съветници, културни дейци и общественици.
Водещият Ивелин Керанов произнесе огнени думи за паметното дело на Ботев и стихове на поета. В ритуала участваха Военният духов оркестър и почетна рота от Втора механизирана бригада.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |