Събития Хиляди празнуваха 24 май в Стара Загора

Хиляди празнуваха 24 май в Стара Загора

Сряда, 24 май 2017 г., 17:46
Размер на буквите
шествие Стара ЗагораХиляди старозагорци дойдоха на централния площад в областния град, за да участват в Празника на просветата, културата и писмеността.
Повече от час дефилираха по централния булевард с грейнали усмивки, добро самочувствие и много настроение празничните блокове на ученици, учители, деца от детските заведения, университетски преподаватели и студенти, творци, писатели, общественици и вдъхновители.
Преди началото на шествието носителите на Наградата Стара Загора и Млада Загора издигнаха знамената на площада пред Община Стара Загора, а в небето полетяха хиляди балони. Тазгодишните носители са проф. Марин Добрев, трупите на Драматичния театър Гео Милев и на Държавния куклен театър, представени от директорите им Ивелин Керанов и Дарин Петков, Огнян Драганов – директор на Държавна опера Стара Загора, Цветомир Кирилов от ЕГ Ромен Ролан и Симон Павлов – от Националното училище за музикални и сценични изкуства Христина Морфова. Специалната награда на кмета Живко Тодоров отиде при Балетната трупа на Държавна опера – Стара Загора и бе връчена на нейния ръководител Силвия Томова. Наградите бяха раздадени снощи на специална церемония в лапидариума на Регионалния исторически музей.
Трите флага – националния, на Европейския съюз и на Стара Загора, бяха тържествено издигнати под звуците на химна на Република България, изпълнен от хора на Държавна опера Стара Загора и градския духов оркестър.
В празничния 24 май зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова се обърна към старозагорци с думите: Днес цяла България чества рождения ден на българския дух. Духът, който ни е пренесъл и вдъхновявал през вековете, за да оцелее България, да бъде запазена нейната вяра, държавност и морални устои! На вас просветители, на културата, на просветата, дължим дълбок поклон, на вас учители старозагорски, дълбок поклон, че създавате жаждата за знания и обучавате младите хора. Всички ние сме длъжни да вдъхновяваме младостта на България, защото тя е нашето бъдеще!.
Сотирова поднесе поздравления от името на кмета Живко Тодоров за здраве, вдъхновение, обединение и дръзновение, за да вървим всички заедно и да правим града ни все по-красив, по-добър и привлекателен за младите хора!.
Празничното шествие от училища, детски заведения и културни институти, оформени в шест лъча, премина по централния бул. Цар Симеон Велики, начело с портрета на Солунските братя Кирил и Методий, знаменна група и градския духов оркестър.
Колоната бе предвождана от официалните лица - старозагорския митрополит Киприан, зам.-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов, председателя на Общинския съвет Таньо Брайков, областния управител Гергана Микова, секретаря на общината Делян Иванов, народни представители, общински съветници, представители на местната и държавната власт, на различни образователни и културни институти, и др. След тях преминаваха представителните блокове на детските градини, училищата, културните дейци, Тракийския университет, фолклорни състави и др.
Празничното шествие завърши с народни танци и веселие пред сградата на областната администрация, с участието на ансамбъл Загоре.
Новост в програмата за празника тази година е големият празничен хоров концерт на Държавна опера Стара Загора, който започна на площада пред общината, веднага след края на шествието.
Вечерта от 19.00 ч., в залата на оперния театър, оркестърът участва и в концерта на супергрупата Фондацията.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |