Събития Кой ще ни защити от защитниците на Бедечка?

Кой ще ни защити от защитниците на Бедечка?

Вторник, 23 май 2017 г., 16:03
Размер на буквите
Тони КуцаровКой ще ни защити от защитниците на Бедечка ? казва Тони КУЦАРОВ, един от доайените на екологични каузи в Старозагорско. Страх ме е от диктатурата на малцинствата, споделя още известният журналист
– Г-н Куцаров, как се отнасяте към решението за референдум за бъдещето на казуса Бедечка?
– В приятелски разговори ме питат, ти за кого си в този спор: за протестърите или за собствениците? Отговарям им: ЗА ГРАЖДАНИТЕ! Това не е футболен мач, а отговорност при избора ни в този Референдум.
За голямо съжаление, това край Бедечка не е парк, а е общ устройствен план с подробни устройствени планове за строеж в квартал на Стара Загора. Говоря за предмета на Референдума.  Ако ме питате, сигурно повечето граждани, както и аз, бихме желали да има парк, но статутът на този парцел е за застрояване. Имотите там са частни и върнати или вторично придобити по законов път. Нека  това да е ясно на читателите. И ново национализиране не може да стане с методите на 1945-1947 година. Може да стане единствено с възмездяване. Доколкото съм запознат, Общината няма имоти, с които да възмезди собствениците и остава единственият инструмент – чрез парично възмездяване. Специалистите казват, че то ще струва около 35 млн. лева. Тези пари могат да дойдат единствено и само от общинския бюджет. Ако Общината не иска да фалира, ще трябва да ни натовари нас, гражданите с тежки, дори непосилни данъци в продължение на няколко години. Нека не се лъжем… Това са реалностите и такъв е и въпросът за Референдума. Някои от защитниците на Бедечка казват: Мен не ме интересува откъде ще дойдат парите, аз си искам парка!.
Само че, сметката ще я плащаме всички ние!
Според мен, и защитниците, и собствениците се страхуват от референдума като инструмент на гражданското общество. Лично аз поддържам тази идея. Старозагорските граждани са тези, които трябва да изразят волята си как да бъдат похарчени парите от данъците им.
– Как оценявате качеството на досегашния дебат по казуса Бедечка?
– Аз приех този разговор с Вас, защото не ми харесва профанизирането на дебата във фейсбук. И на първо място арогантността на т. нар. защитници на „Бедечка“, имитиращи протестърите от София. След като някой ги окачествил като умни и красиви, те за нищо на света не допускат да чуват друго мнение, освен собственото си.
Адмирации, че архитект Веселин Беров взе отношение, защото освен, че е специалист в неговата си сфера, той от години показва граждански позиции по подобни въпроси. И тук призовавам и други архитекти, юристи, специалисти по недвижими имоти, икономисти, да не се страхуват и публично да изразяват собственото си мнение по референдума.
Агресивността на защитниците на Бедечка издава експертна им слабост и те, по този начин се опитват да отблъскват компетентните хора, които могат да защитят различно мнение. Много е лесно да направиш палатков лагер. И какво от това? – да те снимат медиите, как си седнал на новите възглавнички и си куфееш пред Общината.
Питам защо досега, ако през цялото време говорят, че всичко е незаконно, не намериха необходимите аргументи и документи и не ги представиха в съда? Там е мястото да се потърси справедливост. А не да се прилягва пред палатки на плочките пред Общината, да се подскача пред багерите на строителната площадка. Всичко това е изместване на мястото на спора.
И, дано референдумът сложи край на това шоу с политически привкус! Затова – ГЛАСУВАЙТЕ!
Искам да вметна един израз: Много ме е страх от диктатурата на малцинствата!. Някои преброяват протестърите, че са 20-30 души. И 100 да са… Много е важен техният статус. Във всеки случай не смятам, че това са хора с активна гражданска позиция и не мисля, че са достатъчно уважавани в Старозагорското общество. И не могат те да определят живота и бъдещето на старозагорци. Затова тук питам: А кой ще ни защити от защитниците на Бедечка?
Разбира се, ядосва ме, че всичко това замъглява преценката за истински важните, свързани с екологията, проблеми на града.
– И кои са те?
– Стара Загора има сериозни проблеми и не трябва да губи енергия и ресурси в грешни посоки. На първо място са екопроблемите, свързани с минно-енергийния комплекс. Той е стратегически застрашен и си представете какво ще правим, на какво ще разчитаме старозагорци, ако отпадне Енергетиката като бизнес номер 1 в региона.
Социологът Първан Симеонов иска да ни накара да вярваме, че край Бедечка се решава съдбата на България. И никога нищо подобно в Стара Загора не се е случвало. Очевидно е пропуснал битките срещу обгазяването на родния му град през 2002-2006 г. Точно в тях изкристализира истинското гражданското общество. И в края на краищата старозагорци решихме един много важен проблем. Да, и сега в Стара Загора има екопроблеми с въздуха, но те са свързани с фините прахови частици. Аз това отдавна го казвам, каза ни го и ЕК сега! Те са основно в резултат на транспорта и на битови и други горивни камери при отоплението. Но основният проблем, като че ли остава транспортът. Например, тапата при надлеза на бул. „Св. П. Евтимий“, който свързва града с Индустриалната зона. Но това иска анализи и компетентни инфраструктурни решения. А що се отнася до протестърите или да си седнат на здравите задни части, или да насочат усилията си, ако имат въобще някаква компетентност, към решаването на реални проблеми. Ще дам пример с ГК ЛИПА. Ние от две години се опитваме да подобрим работата на Общината по отношение на поддръжката на градини и паркове. В Аязмото и „Загорка“ не се поддържат както трябва, а в края на лятото цялата тревна площ пожълтява. Очевидно нямат ресурс, дори за тази паркова площ! Но в Пловдив, Русе и Бургас имат добри практики в тази посока. Нека припомня, че ние преди  5 години облагородихме мястото около Стария чинар. След становище на специалисти и експерти го укрепихме, и по-късно го социализирахме. Ето, вандали преди месец бяха разбили барбекюто. Благодарение на г-жа Снежана Сливкова, която тогава го построи, и сега за дни го възстанови, барбекюто е готово… Виждам, че протестъри сега се снимат и правят филми около Чинара, беседката и барбекюто. То за тях е една добра сценична, да не кажа филмова площадка. Няма лошо!
– А каква е личната Ви визия за справедливо решение на казуса Бедечка?
– Най-правилно е да се запази досегашният статут и законът и пазарът да регулират бъдещото развитие на тази част от Бедечка. Така нещата ще си дойдат на мястото. Защото, моето мнение е, пак казвам, тази част, която коментираме, е квартал. И щом, като е квартал, пазарът на имоти трябва да е този, който при спазване нормите на строителство, да реши съдбата на проектите. Засега това, което се строи там, лично на мен не ми харесва. Тази плътност на застрояване, 6-7 метра на една къща от друга, с изглед на юг, с липса на гаражи, а само с едни паркоместа… Извинявайте много, но това не е кварталът на богатите както го рекламират, с една уж зелена площ, която е плочки за паркиране, и потенциална възможност за изникване на тревичка. Едно семейство, което ще си купи там имот, вече е нормално да има 2 коли – ами тези коли не могат да стоят на улицата. Не мога също да си представя, че ще гледат на 6-7 метра северната фасада на предната къща! Но пазарът трябва да бъде този, който да урегулира нещата, т.е. ако щете дори да се намали плътността и етажността и да станат по-поносими и по-привлекателни тези имоти.
От друга страна, аз съм чувал и за това, че има вече други проектирани петна за застрояване, като речем западно от Железник до Университета, южно от Дом на инвалида преди Загорка, т.е. там са стигнали нещата дори до наченки на същинско строителство. Като добавим и няколко хиляди свободни апартамента в града, започване на строителство на Бедечка е несигурен бизнес. Според мен се очертава не просто конкуренция, не просто борба, а направо една война между строителни предприемачи. Това е война за купувачи на тези нови жилища. В тази посока на мисли мога да допусна, че част от строителните предприемачи и инвеститори в такава война може да купуват и да организират граждански протести. Напълно е възможно!
И ако пазарът не върви, а има собственици, които като че ли искат по най-лекия начин, понеже са се „нагълтали“ и са очаквали с едни големи надежди пари от тези имоти – да продадат и спечелят, и сега виждат, че не е такова търсенето. Допускам, че точно на тях им харесва от бюджета и от нашите данъци да им се изплатят инвестициите. И в тази плоскост намирам колаборация, не казвам, че е организирана, между природозащитници и собственици  на имоти. Това също тежко може да деформира обществения дебат по референдума.
Но винаги в Стара Загора, при необходимост, гражданите заемат важна и отговорна опозиция!
– Намекнахте за политически привкус в досегашния дебат?
– Да, и ще ви припомня казуса с депото за преработване на отпадъци в Ракитница. Тогава излязох с едно заглавие 300 човека от Ракитница рекетират 300 000 от Старозагорска област. От МОСВ бяха извършили проучване на 16 места за депониране, където се вземаха предвид геоложки, транспортни, логистични данни и изборът бе край Ракитница. Всичко това е една система за събиране на отпадъци в края на краищата… И тогава, както и сега, се сменяха политическите субекти, които подкрепяха и насъскваха хората от Ракитница, които протестираха. Първо при ляво управление на Общината – десни насъскваха протестиращите. После, като се смениха – левите започнаха да ги насъскват… Нещо подобно ми се струва, че се случва и сега.
Съзирам, че тук, на Старозагорска почва, се извършват пак едни сондажи с привкус на политическо инженерство. Разширявам въпроса. Като че ли, Стара Загора в момента е една изпитателна площадка, където се тества формиране на национални платформи ляво-дясно, които се готвят за предсрочни национални избори? Така че, бъдете мъдри в решението си, старозагорци!

статия е публикувана в НБП

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |