Събития Безплатна градска мрежа за свързани устройства ще изгражда Заралаб в Стара Загора

Безплатна градска мрежа за свързани устройства ще изгражда Заралаб в Стара Загора

Сряда, 10 май 2017 г., 14:15
Размер на буквите
1заралаб ПалатаСтарозагорското сдружение Заралаб ще реализира проект  Изграждане на безплатна градска мрежа за свързани устройства /умен град/ в град Стара Загора. На последната си сесия общинските съветници приеха решение за съфинансиране на проекта.

Предложението е на Илия Златев, председател на Постоянната комисия по социална политика в Общинския съвет (ОбС).

В мотивите му се казва, че основната цел на проекта е изграждане на безплатна градска мрежа за свързани устройства в Стара Загора. Мрежата е базирана на Lora WAN протокол използван от The Things Network, с чиято помощ могат да се свързват практически неограничен брой умни устройства. Антените /концентраторите/, които се използват за тази технология са с много голям обхват /може да достигне над 20 км при отлични условия/. Изграждането на мрежата ще инициира процеси по разработка на приложения, които посредством мрежата, предмет на настоящия проект, да бъдат използвани от всякакви умни устройства. Lora WAN мрежата използва радиочестоти, които не подлежат на регулация /ефирът е свободен/, което след нейното изграждане я прави напълно безплатна за всички.

Общата стойност на проекта е 8930 лв. Исканата финансова подкрепа от Община Стара Загора е в размер на 4220 лв., което е 47,3% от общата стойност на проекта. Останалата част от общата сума на проекта е осигурена от собствени средства на сдружението.

Проектът се подкрепя от Булсатком, които ще осигурят подходящи места за монтаж на концентраторите, на които ще бъде осигурена свързаност към интернет и захранване. Продължителността на проекта е 3 месеца от датата на сключване на договора за съфинансиране. По искането има и становище на общинска администрация, според което предложението на СНЦ Заралаб за съфинансиране на проекта отговаря на изискванията. Затова и общинските съветници приеха решение, с което дават съгласие да бъде съфинансиран проект на Сдружение с нестопанска цел Заралаб – Стара Загора с наименование на проекта Изграждане на безплатна градска мрежа за свързани устройства /умен град/ в град Стара Загора със сумата в размер на 4 220 лева. Те упълномощават кмета Живко Тодоров да подпише договор със СНЦ Заралаб Стара Загора, като се включи нова клауза, според която Община Стара Загора да получи безплатен достъп до безплатна градска мрежа за свързаните устройства в град Стара Загора.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |