Събития Стара Загора се превърна в студентска спортна столица с Национална универсиада 2017

Стара Загора се превърна в студентска спортна столица с Национална универсиада 2017

Сряда, 10 май 2017 г., 13:49
Размер на буквите
1универсиада знамеЗа седмица Стара Загора се превърна в студентска спортна столица с провеждането на Национална универсиада 2017, която беше тържествено открита снощи с официална церемония на площада пред общината. До 14 май, в рамките на седем дни, над 1 300 студенти от почти всички висши училища в страната, ще премерят сили в 12 вида спорт. Община Стара Загора предостави безплатно цялата си спортна база за провеждането на състезанията, освен това подпомага и финансово Националната универсиада.
За нас е чест, че в Стара Загора се провежда академичната Универсиада, която обединява всички учебни заведения в България. Спортът е начин на живот, той възпитава и предпазва младите хора от много пороци. Бъдете здрави и успешни спортисти, радвайте хората с вашите постижения и нека след всяко състезание, в което участвате, да виждате българския флаг високо вдигнат!, обърна се към участниците кметът Живко Тодоров, в присъствието на старозагорския митрополит Киприан, ресорния зам.-кмет Красимира Чахова, областния управител проф. Веска Шошева, председателя на Съвета на ректорите и ректор на Минно-геоложкия университет Св. Иван Рилски проф. Любен Тотев, ректора на Националната спортна академия проф. Пенчо Гешев и др.
Церемонията започна с демонстрации на различни видове спорт от ученици в Спортното училище Тодор Каблешков. Делегациите на висшите училища и официалните лица изслушаха националния химн на Република България, а председателят на Асоциацията за университетски спорт Академик доц. Златко Джуров обяви Универсиадата за открита. Организатори са Община Стара Загора и Асоциацията за университетски спорт Академик, с подкрепата на Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката,Тракийски университет, Банка ДСК, Български спортен тотализатор, БОК и др.
Следвайте примера на спорта и увличайте още последователи !, пожела ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин и благодари на общинското ръководство, което осигурява възможност на студентите да ползват цялата спортна база безплатно. Той получи знамето на Универсиадата от своя предшественик – председателя на Общото събрание на Русенския университет Анг. Кънчев проф. Борислав Ангелов. Клетвата за феърплей произнесе най-бързият мъж на Балканите – Денис Димитров от СКЛА Берое, студент в Тракийския университет. От името на съдиите и длъжностните лица на Универсиадата клетвата произнесе Иванка Карпарова – съдия и треньор по лека атлетика, представител на СУ Св. Климен Охридски. В откриването участваха още проф. Свилен Нейков, проф. Димо Гиргинов – член на управителния съвет на Асоциация за университетски спорт Академик, доц. Стефан Рибарски – помощник ректор на Тракийския университет, проф. Велизара Пенчева – ректор на Русенски университет Ангел Кънчев, Димо Неделчев и др.
Официалните гости на церемонията по откриването получиха почетни знаци на Асоциацията за университетски спорт. Развлекателната програма, в която участваха ученици от класовете по актьорско майсторство и драматичен театър на Националното училище по музикални и сценични изкуства Христина Морфова, ансамбъл Загорче и студентска група по латино танци, завърши с голямо кръшно хоро и пищни фойерверки.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |