Събития Местен референдум ще решава казуса Бедечка в Стара Загора

Местен референдум ще решава казуса Бедечка в Стара Загора

Четвъртък, 27 април 2017 г., 14:41
Размер на буквите
1референдум 1Решение за провеждане на местен референдум по казуса Бедечка приеха днес с 44 гласа за общинските съветници в Стара Загора. Предложението бе на 36 от местните старейшини, представители на почти всички политически партии.
Въпросът, на който ще отговарят старозагорци на 18 юни т.г. е: Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал Бедечка, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. Хан Тервел, от запад – ул. Ив. Вазов, от север - алеята към предприятие Труд и юг – ул. Христина Морфова ? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора. Общинският съвет възложи на кмета на община Стара Загора и общинската администрация да осъществят организационно-техническа подготовка на допитването.
Нека бъдем конструктивни и да работим в интерес на хората. Провеждане на референдум е най- демократичният начин за решаване на въпроса за Бедечка, каза по време на обсъждането кметът на Стара Загора Живко Тодоров. По думите му референдумът е единствен начин да се чуе мнението на хората и да не се прехвърля отговорността на Общинския съвет и на кмета. 27 години се борим да има гражданско общество, а провеждането на референдум е израз точно на това - демократичното решаване на проблем. Ако въпросът за Бедечка не е достатъчно важен, то тогава кой е? Аз нямам претенцията да говоря от името на града ни, нито 20-30 души имат право на това, защото дебатите тук не са допитване до 170-те хиляди старозагорци. Не може да решим с Общинския съвет проблеми, които датират от 90-те години. Всички ние сме граждани на Стара Загора, отговорното действие е да бъдат питани хората. Нужно е внимателно, прозрачно отношение, а не прехвърляне на отговорност, допълни Живко Тодоров.
Тук страните не са две – много повече са. Всички ние, като общински съветници, сме избрани да защитаваме обществения интерес, а чрез референдум ще направим точно това. Стремяхме се въпросът да е максимално ясен и се надявам информационната кампания да бъде широка, защото сложността на ситуацията е налице. Категорично съм против опитът да бъде политизиран подобен казус, мотивира предложението направено от съветниците Николай Диков, водач на групата на ГЕРБ, по време на дебатите в залата. 
С 40 гласа за бе приет и докладът на създадената по време на мартенското заседание на старейшините Временна комисия от общински съветници. Нейна задача бе изготвяне на варианти за решение на проблема, свързан с Предварителен проект за изменение на Общия устойствен план и последваща изработка на Подборбен устойствен план.
На сесията бе избран и нов председател на Общинсикя съвет. След гласуване начело на местния парламент застана адвокат Таньо Брайков, който бе избран с 35 редовни гласа "за" . Той заема мястото на Емил Христов, който вече е народен представител. Двама нови общински съветници също положиха клетва днес. Гочо Карагьозов и Светлана Иванова влизат на местата на народните представители от ГЕРБ Емил Христов и Радостин Танев.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |