Събития Пета областната панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране

Пета областната панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране

Сряда, 26 април 2017 г., 12:47
Размер на буквите

1IMG 2865Област Стара Загора е първенец във въвеждането на дуалното обучение в страната

Регион Стара Загора е първенец във въвеждането на дуалното обучение в страната. От включените общо у нас 425 ученици, 196 са в Старозагорска област,заяви на откриването на Областната панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране Петя Евтимова, ръководител на екипа на проект ДОМИНО - Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система. Тази прогресивна форма на обучение е въведена в четири професионални гимназии – старозагорските ПГ по механотехника и транспорт, ПГ по електротехника и технологии, ПГ по обществено хранене и казанлъшката ПГ по механотехника, която беше първа в страната. Очаква се за следваща година, с помощта на проекта ДОМИНО, в програмата за дуално обучение да се включат още две старозагорски професионални гимназии.

Старозагорски фирми пък имат възможност да се включат и да подбират за производството си качествени млади специалисти.

Петото издание на Панорамата, което се провежда в общинска спортна зала Иван Вазов е най-мащабното досега. В него участват 18 професионални гимназии от Старозагорска област, Тракийският университет, Международният младежки ценътр, Областният информационен център, Центърът по кариерно ориентиране, Търговско-промишлената палата, Българската стопанска камара, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите и над 20 местни фирми.

Изборът на вярна професия е предпоставка за добре структурирано бъдещо развитие на всички млади хора. Този избор определя възможностите за реализация в зряла възраст, коментира зам.-кметът Иванка Сотирова.

Проект ДОМИНО, за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система, беше представен на проведената вчера в общината кръгла маса на тема Бизнес, професионално образование, дуално обучение. На нея бяха дискутирани проблемите на професионалното образование, с акцент върху дуалното обучение в професионални гимназии от Старозагорска област. Модератор бе Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора и координатор на Регионален Академичен Център Стара Загора.
Състоянието и тенденциите за развитието на професионалното образование в областта представи Татяна Димитрова, директор на РУО Стара Загора, За проект ДОМИНО - Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система, ще говори ръководителят му Петя Евтимова, а Васил Радойновски от Българо-швейцарска търговска камара представи проект B2B 4 CSR - надграждане на проекта ДОМИНО с допълнителни ползи на бизнеса и ролята на Националната координационна група за дуално образование.

Мнения за дуалното образование изказаха директори на гимназии, участници в проекта ДОМИНО, както и представители на бизнеса.

Организатори на Панорамата на професионалното образование са община Стара Загора и Регионално управление на образованието - Стара Загора, в партньорство с Търговско-промишлена палата и Клуб на работодателя - Стара Загора.

 

 

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |