Събития Телемост свърза Самара и Стара Загора за 140- годишнината на Самарското знаме

Телемост свърза Самара и Стара Загора за 140- годишнината на Самарското знаме

Петък, 21 април 2017 г., 12:43
Размер на буквите
1телемостВ специален телемост старозагорският митрополит Киприан и кметът на Стара Загора Живко Тодоров отправиха приветствие към жителите на побратимения град Самара, по повод организирания Ден на Самарското знаме. В телемоста участваха и представители на правителството на Самарска област и Самарската епархия.

В историческия ден, преди 140 години, на 20 април се състояло освещаването на Самарското знаме, след което то потеглило през Сизран и Москва за България.

Самарското знаме е най-яркият исторически символ на братството, любовта и единството между нашите побратими- градове Стара Загора и Самара, между нашите християнски градове, които ние ще предадем на младите поколения. След края на войната, знамето, избеляло и напоено с кръвта на героите, се съхранява и до днес като свещена реликва. През тази година Община Стара Загора ще отбележи 140-та годишнина от боевете за защита на Стара Загора, в които участва за първи път Самарското знаме, със специална програма от поредица събития.
Стара Загора пожелава на всички самарци и целия руски народ здраве, благоденствие, непоколебима вяра в непреходните наши християнски ценности., заяви в обръщението си кметът Живко Тодоров. В телемоста с България старозагорският владика отслужи тържествен молебен в митрополията. Молебени бяха отслужени едновременно във всички храмове на Самарска област.
Със специална програма в Самара отбелязват 140-та годишнина на дружбата между двата града. В нея влиза и реализацията на проект Самарско знаме, който включва увековечаване на паметните места, свързани с историческия път на знамето. Не са малко местата, които напомнят за руско-българската дружба в Самара, като Шипка, улица Стара Загора и др. Започва и активна работа по създаването на точно копие на Самарското знаме, в която, както и преди 140 години, ще участват монахини от Иверския манастир.
Проявите, организирани от Община Стара Загора във връзка с честването на 140 години от боевете за защитата на града, включват повече от 15 събития, сред които възпоменателна историческа реконструкция на боевете край града и спасяването на Самарското знаме, по време на Руско-турската война, осъществена от дружество Традиция. Кулминацията ще бъде светлинно-звуковия спектакъл Молитва за Стара Загора, който ще се състои на 31 юли т.г., от 21.00 часа, на Мемориалния комплекс Бранителите на Стара Загора.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |