Събития Тракийските могили Хелвеция и Грифони отварят врати след реставрация

Тракийските могили Хелвеция и Грифони отварят врати след реставрация

Четвъртък, 20 април 2017 г., 10:25
Размер на буквите
1могила ГрифониС официална церемония днес ще бъдат открити обектите по проект Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили Хелвеция и Грифони, информираха от община Казанлък. Тя ще се проведе от 11.30 часа в района на двете гробници, разположени в землището на град Шипка.

Благодарение на дейностите по проект Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили Хелвеция и Грифони, е опазено и социализирано част от богатото културно наследство в Долината на тракийските владетели.

Проектът допринася за реставриране и запазване за бъдещите поколения на два уникални паметника на тракийската култура с национално значение и дава възможност те да бъдат достъпни за посещения от граждани и туристи.

Изградена е нова приемна сграда, която да служи за информационен център за обслужване на посетителите на тракийските могили Грифони, Хелвеция и Шушманец.

Реализацията на проекта съхрани автентичния вид на обектите и същевременно осигури социализацията им по съвременен и привлекателен за туристите начин, коментираха от Общината. Историята на Долината на тракийските царе и информация за тракийската култура са предоставени чрез мултимедийни продукти, самостоятелно ползвани от посетителите на интерактивни мултимедийни екрани. Монтирани са дата-логери, изградена е електрическа инсталация и осветление, климатизиране на пространството в и около гробница Хелвеция, което се изпълнява за първи път в България.

Двете гробници и приемната сграда са свързани посредством пешеходна алея, а целият район е облагороден. Комплексът притежава зона за рекреация и малък паркинг.

Проектът Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили Хелвеция и Грифони се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 по Програма Културно наследство и съвременни изкуства. Бенефициент е община Казанлък с партньор по проекта - Исторически музей Искра, Казанлък. Общата стойност на проекта е 1 419 614 евро, представляващи 100 % безвъзмездна финансова помощ.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |