Събития Ден на отворените врати в Ортопедичната работилница в Стара Загора

Ден на отворените врати в Ортопедичната работилница в Стара Загора

Петък, 24 март 2017 г., 10:23
Размер на буквите
2403Без имеДен на отворените врати организира на 31 март 2017 единствената в България българо-швейцарска Ортопедична работилница в Стара Загора, която изработва коригиращи ортопедични средства за деца с церебрална парализа и други ортопедични проблеми.
Открият ден започва в 11 часа на 31 март. За откриването му са поканени посланикът на Швейцария Денис Кнобел, областният управител на Стара Загора проф. Веска Шошева, кметът на града Живко Тодоров, дарители и др. Със събитието се отбелязва завършването на тригодишния българо-швейцарски проект Създаване на българо-швейцарска ортопедична работилница, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
Събитието е от интерес за лекари, рехабилитатори, студенти по медицина, общински експерти по здравеопазване, социални работници, граждани, медии.
Гостите на Деня ще могат да разгледат Работилницата и новооткрития Обучителен център, както и да разговорят с швейцарския лекар д-р Бруно Франие и българския му колега д-р Йовко Гюров, с швейцарските техници и българските техници, обучени по проекта. Междувременно д-р Франие ще извършва редовни ортопедични прегледи, които започна преди десет години за деца от цялата страна. При посещенията си в България на всеки два месеца с него идват и ортопедични техници, за да изработват коригиращи ортопедични средства.
В рамките на проекта бяха обучени четирима български специалисти, които вече сами могат да правят ортопедични средства за нуждаещите се деца. Прегледани са 800 деца, изработени са 100 помощни ортопедични средства - шини, ортези, протези. С предимство се използва швейцарски подход - ортезно лечение, чрез което се избягват операции. Методът не е популярен в България, а е изключително важен за щадящо лечение на деца с детска церебрална парализа и други сериозни ортопедични проблеми.
Работилницата е резултат от съвместните усилия на Фондация Обществен дарителски фонд - Стара Загора и швейцарския им партньор Фондация Суисклиникал, която е създадена през 2007 година по инициатива на известната българска тенисистка Мануела Малеева и д-р Бруно Франие. От 2013 година Работилницата се помещава в нова сграда благодарение на много дарители от Швейцария и България.

В момента изработването на коригиращи средства не се покрива от Здравната каса и затова и в бъдеще Работилницата ще продължи да разчита на дарения и проекти.

За проекта:

Проектът Създаване на българо-швейцарска ортопедична работилница се изпълнява в периода 2014-2017 година с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество в рамките на Тематичен фонд Партньорство. Общата му стойност е 407 120 лева.

 

SWISS Leaflet

 

Партньори по проекта са Обществен дарителски фонд – Стара Загора” и швейцарската Фондация Swissclinical

За контакти:

Ива Тончева ПР и комуникации

Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

0893 49 30 63

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |