Събития Българо-швейцарска мисия посветена на дуалното образование

Българо-швейцарска мисия посветена на дуалното образование

Вторник, 21 март 2017 г., 10:40
Размер на буквите
1Image 6116437 1281На 15 и 16 март т.г. на посещение в Швейцария беше 25 членна българска делегация, организирано от Българо-швейцарската търговка камара, в рамките на проекта B2B 4 CSR, надграждащ проекта ДОМИНО, за въвеждане на швейцарския опит в дуалното обучение в българското професионално образование. Проектът е финансиран от Швейцарското правителство.
На 15 март българските участници се запознаха с швейцарската система на професионалното образование и прилагането на дуалното обучение в две професионални гимназии в градовете Ленцбург и Тун, съответно с 2300 и 3200 ученици и с близо 30 професии. Те разгледаха чудесно оборудваните обучителни цехове и лаборатории, където се провежда специализираното обучение и имаха възможност да дискутират темата с водещи експерти.  Ако трябва да се синтезира накратко формулата на успеха на швейцарската професионална образователна система, това е устойчиво ефективно партньорство на учебните заведения, публичните власти, бизнеса със своите браншови организации, ученици и родители. И оптимална концентрация на професии в едно учебно заведение, под формата на средна политехника, което позволява гъвкаво реагиране на динамичния пазар на труда с въвеждане на нови професии и отпадане на неактуални.
Същия ден след обяд, в чудесно оборудваната зала на професионално училище Ленцбург се проведе бизнес форум на който взеха участие посланикът на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн Меглена Плугчиева, ръководителят на проекта ДОМИНО Петя Евтимова, заместник-изпълнителният директорът на ИАНМСП Никола Стоянов, президентът на Българо-швейцарската търговска камара (БШТК) Бони Бонев, председателя на Търговско-промишлена палата - Стара Загора и координатор на Регионален академичен център (РАЦ) Стара Загора Олег Стоилов, Владимир Чучумишев, координатор на РАЦ Казанлък и останалите членове на българската делегация. Домакините бяха представени от кмета на Ленцбург Даниел Мосиман, директора на професионалното училише Руди Шутер и от около 50 представители на заинтересовани швейцарски фирми за развиване на търговски и кооперационни връзки с България. На форума беше представен проекта ДОМИНО и подкрепата, която чрез него получава българското професионално образование за въвеждане на швейцарския опит в дуалното обучение. Това е много важен инструмент за преодоляване на основния проблем на българския бизнес - недостига на професионални кадри. А кадрите са определящ фактор за превличане на инвестиции. Г-н Васил Радойновски, ръководител на секретариата на БШТК представи проекта B2B 4 CSR, партньорската бизнес платформа за сътрудничество между български и швейцарски фирми и възможностите за инвестиции в България. Но може би най-убедително послание към инвеститорите беше емоционалната презентацията на Еуген Петерханс, управител на „Ховаг Кабел“, пример за успешна швейцарска инвестиция в страната ни. На последвалите двустранни (B2B) срещи се открои засилващия се интерес на швейцарския бизнес към български партньори в търсене на съвместни възможности за предлагане на конкурентните стоки и услуги. Бяха посетени и швейцарски фирми, участващи в процеса на дуално образование. 
На 16 март Посолството на Република България в Берн организира, в най-голямото професионално училище в Кантон Берн, мащабен форум, за популяризиране на първите резултати от проектa ДОМИНО сред широк кръг представители на швейцарските политически, бизнес среди и журналисти. Целта на форума бе да информира швейцарските политици и широката общественост как се използват парите на швейцарските данъкоплатци при финансирането на проекти в България, а и да даде аргументи за актуалния дебат в Швейцария в посока да продължи финансовата помощ на Швейцария за новите страни-членки и за следващ период.
Форумът бе открит от посланик Меглена Плугчиева и в него участие взеха Вернер Лугинбюл, депутат в горната камара на швейцарския парламент, посланик Елизабет фон Капелер, заместник-директор на Дирекцията за сътрудничество и взаимопомощ към Швейцарското министерство на външните работи, основен донор на проекта; г-жа Корнелия Йортле, директор на Федералния институт за професионално образование; г-н Ханс Хес, президент на Браншовата организация на швейцарската машиностроителна индустрия, директорите на професионалните училища в гр. Берн и гр. Тун, както и редица представители на швейцарския бизнес, сред които съ-собственика на фирма Райхле и Де Масари, г-н Мартин Райхле, председателя на борда на директорите на ЛЕМ Холдинг, г-н Андреас Хюрлиман, ръководителя на департамента по развитие на човешките ресурси на Нестле за България, Европа, Средния Изток и Северна Африка, г-жа Аделина Костова. От българска страна във Форума участва заместник-министър председателя по Евро фондовете, г-жа Малина Крумова и участниците в бизнес форума от предишния ден.
От Старозагорска област, която е лидер в България при въвеждане на дуалното обучение в 5 професионални гимназии (от общо 16 в страната), присъстваха представители на казанлъшките фирми Арсенал АД, Гуала Клоужърс България и Гуала Клоужърс Тулс и старозагорската Оскар Рюег (също пример на успешна швейцарска инвестиця), които участват активно в процеса. Впечатления и опит, натрупани в рамките на проекта ДОМИНО, представи Деляна Михайлова от Гуала Клоужърс България.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |