Събития Избраха Цар Трифон в старозагорското село Малка Верея

Избраха Цар Трифон в старозагорското село Малка Верея

Четвъртък, 02 февруари 2017 г., 16:23
Размер на буквите
1Цар Трифон Малка ВереяБизнесменът Ангел Бабанов е новият Цар Трифон на село Малка Верея. Денят на Св. Мчк. Трифон – светецът лозар за българите, бе отбелязан подобаващо от жителите на старозагорското село. Те от десетилетия се славят с добре поддържаните си лозови масиви и произвежданите качествени вина. На един от най-обичаните и почитани от местните жители празници гостува зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова, която приветства от името на общинското ръководство присъстващите, по повод празника на селото. Тя им пожела здраве и берекет, а на производителите да имат плодородна и успешна нова лозарска година. В живописното село, на 6 км. от Стара Загора, всяка година Денят на лозаря Трифон Зарезан се организира от кметството и Народно читалище Св. Кирил и Методий - 1921, а от 2000 г. денят е и официален празник на М. Верея.

Денят започна с тържествен водосвет и зарязване на лозите, които стопаните поляха обилно с червено вино за плодородие и берекет. С много песни, веселие и конкурси се стигна и до очакваната кулминация на празника.

Най-достойният и щедър жител на селото, който беше коронясан за Цар Трифон 2017, е Ангел Бабанов, а миналогодишният носител на короната Христо Стоянов по традиция осигури празничната трапеза.

Празникът продължи с дегустация на бели и червени млади вина. За най-добър производител на червени вина беше избран Павлин Ганчев, с подгласници Георги Георгиев и Михайл Михайлов. Победител в категорията бели вина е Пенка Стойнова, следвана от Димо Арнаудов и Денчо Недялков. Всички присъстващи отпиха и от бутиковото вино на инж. Петър Петров, добито от лозовите масиви край селото.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |