Събития Инж. Славин ЯНАКИЕВ, изп. директор на Прогрес АД: Пускаме нова линия, която ще увеличи капацитета ни с 50%

Инж. Славин ЯНАКИЕВ, изп. директор на Прогрес АД: Пускаме нова линия, която ще увеличи капацитета ни с 50%

Понеделник, 16 януари 2017 г., 09:03
Размер на буквите
1slavin ianakiev 00 02 17Ако държавата работеше както Прогрес АД, нещата щяха да са силно положителни, казва още инж. ЯНАКИЕВ. Славин Янакиев е роден на 1 октомври 1973 г. в Стара Загора. Завършил е ПМГ Гео Милев-Стара Загора и Техническия университет в Габрово. Има редица допълнителни квалификации от институти във Виена, Мюнхен и др. Член на ГК ЛИПА, член на УС на ТПП-Стара Загора, Ротари клуб и др. Носител на престижни бизнес отличия.
От 13 години е изпълнителен директор на Прогрес АД. Женен, баща на 12-годишна дъщеря.
– Г-н Янакиев, Вие сте мениджър във фирма, която има реално производство. Какво се случва при Вас, как работите, какви са проблемите ви?
Прогрес АД от 2008 г. бележи ежегодно минимум по 10% ръст, което е значително за едно машиностроително предприятие. 2016 г. за нас бе много хубава година, ръстът ни е с 12% спрямо 2015 г., оборотът ни достигна 33 млн. лв. и 10 хил. тона продукция
Добра финансова година, намерихме и допълнителни пазари. Успяхме да привлечем като клиенти едни от най-големите имена в света в областта на хидравликата – ние сме производители на отливки предимно за хидравлика. Ако не сме доставчик на най-големите фирми, то сме задължително в списъците им на потенциални партньори и сме в контакти за бъдещи сътрудничества. Постигнахме го с убеждението, че можем повече, отколкото в действителност. Поставяме си цели, винаги сме слагали летвата много високо. С усилия, инвестиции, обучение на персонала и използване на нашия опит успяваме да се докажем на все по-трудни пазари. В момента има изделия, които единствено ние произвеждаме и можем да правим в цяла Европа. Примерно за Bosch Rexroth никой не е постигнал нашето качество на континента за едно определено изделие и ние сме единствения доставчик.
Почти всяка година успяваме да правим значителни инвестиции в производството. Залагаме на нови допълнителни мощности, постоянно подобряваме условията на труд. Стараем се да мотивираме хората и да привлечем по-качествени специалисти, защото нивото на работата ни го изисква.
Основният ни проблем са кадрите.
– Как го решавате?
– Справяме се, но пред нас стои предизвикателство, защото виждаме, че кадри не се създават. Индустрията става непопулярен спорт, обществото не стимулира децата да се развиват и обучават в машиностроене, енергетика. Стара Загора е сред най-големите енергийни центрове, а в паралелките в електротехникума почти няма деца. Индустрията прави една държава силна. Германия е силна благодарение на индустрията си.
Ние не изработихме стратегия да развиваме индустрията си
В държавата ни се говори за туризъм, строителство, селско стопанство, но не и за нея. Не се представя като нещо значимо, а е най-значимата. В Германия децата учат за стругари, фрезисти, заварчици, електротехници. Това са професии, които са конвертируеми на Запад. За тях не са необходими езици, който ги владее, има летящ старт. Не е срамно човек да има занаят преди да отиде да учи във ВУЗ. Задължително е! Но родителят казва – той няма да стои цял живот прав пред струга. Детето му излиза с едно общо образование и ако не продължи да учи, е просто никакъв на пазара на труда без да има занаят. Казват, че няма работа, но всъщност нищо не предлагат като възможности.
– Какви са условията при вас?
– Изключително подобрени. Когато започвах аз самият работа преди 20 години, нещата изглеждаха доста зле. Днес са други. Имахме възможност да влезем в няколко немски леярни, там средата е по-тежка отколкото в нашата леярна. Но хората работят с настроението, че са на престижно място упражняват професия, която им дава възможност за добра реализация, че творят. Защото от нас тръгва всяко изделие, за да стигне до пералнята, хладилника, автомобила – всичко тръгва от разтопения метал.
– С какво успявате да задържите персонала?
– При нас работят почти 500 души, не е проблем задържането им.
Предизвикателството е отсяването на добри кадри
С визия за бъдещето обаче – няма хора, не расте поколение, което да ги замести. Средната възраст се покачва, в даден момент ще остане вакуум, който няма как да бъде запълнен. Това е не само при нас. Трябват спешни, бързи мерки!
– Перспективите пред Прогрес, целите ви?
– Нашата цел и през 2017 г. е да се развиваме като бизнес, да направим поне 10% ръст, да инвестираме и да развиваме производството си, така както трябва да се развива и държавата ни. Често събирам целия завод и казвам на хората, че ние сме една малка държава. Ако държавата работеше както Прогрес, резултатите щяха да са много положителни. След месец-два ще пуснем нова линия, която ще увеличи капацитета ни с 50%. Това е формовъчна линия, на нея ще можем да произвеждаме около 5000 тона отливки годишно. Съвременно оборудване, закупено от Германия. На около 30%  натовареността й е гарантирана, инвестицията от 2.5 млн. евро като възвращаемост е покрита. Остава да намерим нови клиенти.
– Пазарите ви?
– В момента произвеждаме основно за Германия, Италия, Полша, за заводите на Бош в Труция, декоративни отливки – стълбове, пейки, за Италия, Гърция, голям клиент през последните години ни е Мароко. Пазарът в Мароко е най-големият в света в момента, продаваме най-много там Може да не сме най-големият производител, но сме един от най-големите в света продавачи в момента на такива изделия.
– Коментарът Ви за икономическата ситуация в страната? Как се отразява на производството, в частност на машиностроителния бранш?
– Аз не се радвам, че нямаме конкуренция. Преди 10 ноември България имаше леярски мощности за 500 хиляди тона отливки годишно, сега произвеждаме около 70 000 тона. Това за нас не е добре. Когато няма натовареност в някоя област, няма ги доставчиците с добрите цени, фирмите за поддръжка – вместо да има една на 3 или на 5 леярни, всяка леярна си има собствена. Тези неща пречат. Индустрията в България, както казах, постепенно отива на ниско ниво, като изчезващ вид сме. В Прогрес ни спасяват външните пазари. Инвестиции в страната няма, а България е с едни от най-добрите данъчни ставки в Европа, с ниски осигуровки
Това би трябвало да е страшно привлекателно. Но нямаме стабилна икономическа среда, което плаши евентуалните инвеститори и бизнеса. Честите политически смени, приказките за промяна на данъчни системи, плоския данък, трябва да са табу. Тези промени трябва да се правят много рядко, много обмислено, веднъж на 10-15 години. Не може да се споменава през ден-два, това плаши инвеститорите и бизнеса като цяло.
– Мнението Ви за процесите, които текат в Европа? Очакванията и прогнозите Ви?
– За мен процесите с отделянето на Великобритания, бежанците са глобални. Един процес може да се използва положително, само когато се вземат мерки още в началото, той да се анализира и да се направят постъпки. Ние оставихме тези процеси да се развиват няколко години без да се предприемат никакви мерки. И сега сме в положение, в което ситуацията е нестабилна и тя диктува статуквото. И сме почти безсилни да направим нещо. България е на възлово място по отношение на бежанците, а у нас има едно фалшиво спокойствие
Преди 20-25 години бяхме въоръжени до зъби, в момента нямаме нищо като армия в сравнение с тогава. Не можем да си управляваме границата. Живеем привидно спокойно, но хората са притеснени, това ги кара и да емигрират.
Надявам се, че в това меко дъно, на което сме, ще намерим камък, на който да стъпим и да изплуваме нагоре. Че от ситуацията в Европа ще извлечем положителни дивиденти. Имаме тази възможност. Примерно, в Близкия изток, дай Боже да свърши войната,  да се включим там като възстановители. Политиците ни да го издействат. Не както в Ирак. Аз съм печелил работа там през украински фирми, независимо че България имаше контингент. Иска ми се да използваме конюнктурата Ето сега ситуацията с Турция – тя прави по-привлекателни условията за туризъм у нас. Нека се възползваме!
– Преди години бяхте със сериозна обществена активност. Днес? Загърбихте ли политиката?
– С политика вече не се занимавам. Някога влязохме в нея с експертиза, с опита, който имаме като управление на производства. Оказа се, че трябва да се съобразяваме с много фактори, с влияния, лобита и т.н. Не е работа за индустриалци и мениджъри. Политиците трябва да са специално обучени, със специално образование. В момента участвам в няколко граждански сдружения, в Офроуд клуб Стара Загора. Чрез това се опитвам да бъда полезен, и най-вече чрез нашето производство, да се развива добре. Ние сме част от голям холдинг с над 2000 души.
– Остава ли време за релакс? Как прекарвате свободното време?
– За съжаление, почти не намирам време. Като се случи, съм с джипката из планината, на екскурзия със семейството. Обичам и кулинарния туризъм, да пробвам местни кухни.

 

публикация НБП

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |