Събития За първи път Вежди Рашидов показва акварели в Стара Загора

За първи път Вежди Рашидов показва акварели в Стара Загора

Четвъртък, 22 декември 2016 г., 16:40
Размер на буквите
Рашидов изложбаВежди Рашидов откри в Стара Загора самостоятелна изложба, която включва най-новите пейзажи, цветя и натюрморти, които министърът на културата в оставка, е нарисувал в последните няколко месеца. Тя е озаглавена Акварели и включва 43 произведения, експонирани във фоайето на Старозагорската опера.
Световноизвестният скулптор за първи път показва свои акварели по покана на Община Стара Загора. С добре дошъл го приветства зам.-кметът Иванка Сотирова, която сподели, че акварелните платна се вписват много добре в артистичното пространство на оперния театър.

Проф. Марин Добрев, директор на Градската художествена галерия в Стара Загора, представи изложбата като нарече акварела едно от най-поетичните, най-вдъхновените и най-музикалните изкуства.

Това е едно изкуство, което е много лично, много топло, свързано е със стотици листи, неполучили се, които се късат и хвърлят в кошчето, докато човек не намери образ на настроенито си. Васил Маринов, един от големите майстори на акварела в българското изкуство, го определя като занимание самотно. Акварелът е разговор със себе си, коментира проф. Добрев.

Европа и светът познават Вежди Рашидов като един от най-талантливите скулптори, които тези земи са създали. И понеже ние мислим, че познаваме неговото творчество, си припомняме старата мъдрост, че „тези, които си мислиш, че познаваш най-добре, се оказва, че винаги си неподготвен за тях. Тази изложба сварва неподготвена и старозагорската публика, затова надявам се толкова голям е интересът към нея. Тук не става дума за неговите композиции, пластики, портретите, маските и т.н. Става дума за нещо много лично, което има други измерения - много ефирни и много лирични, каза още Марин Добрев. По думите му, подобни изложби рядко се показват, защото малко хора дръзват да покажат отношението си към акварела и да споделят нещо толкова лично.

Добих смелост най-после да направя изложба в това прекрасно пространство, сподели Вежди Рашидов. Той нарече акварела ужасна водна стихия с цвят. Най-трудно е да контролираш водата. Но като скулптор съм се занимавал все с трудни неща, затова ми доставя удоволствие. Човек като изстрада нещо, става черноглед. Страхът го съпътства и започва да рисува в черно. При мен обаче се отприщи цвят и то свеж цвят. Аз му се зарадвах, макар да нямам претенции да съм професионалист в живописта, призна авторът. Изложбата ще остане до 15.01.2017 г.

 

 

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |