Събития Новият старозагорски митрополит Киприян пристигна в епархията

Новият старозагорски митрополит Киприян пристигна в епархията

Понеделник, 19 декември 2016 г., 08:48
Размер на буквите

Kиприян в Стара ЗагораНовият старозагорски митрополит Киприян пристигна в Старозагорската епархия. Той бе избран за нов духовен водач на миряните от Старозагорско на 11 декември от Светия Синод. Най-напред Киприян бе посрещнат от стотици миряни и духовенството от Старозагорска епархия на границата на областта край павелбанското село Осетеново. Да имаме силна вяра и твърдост, за да посрещаме несгодите. Да сме единни и с любов да преодоляваме трудностите. Да се опираме на ближните си, за да имаме един по-дъбро свят”, призова новият владика енориаршите си. След това в родния Казанлък той се поклони в катедралния храм Успение на Пресвета Богородица. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров, председателят на Общинския съвет Емил Христов, областният управител Георги Ранов, зам.-кметове, общински съветници, миряни и духовници посрещнаха на площада пред катедралния храм Св. Димитър новия Старозагорски митрополит Киприян. Тържествената церемония започна с изпълнение на патриаршеския катедрален хор Св. Александър Невски, под диригентството на доц. Димитър Димитров.

Днес е празник за Старозагорската епархийска църква, за нейния новоизбран архипастир, за благочестивия клир и православно изпълнение. Аз и моите придружители-пратеници на Негово Светейшество Българския патриарх и Св. Синод, бяхме щастливи да почувстваме тържествената и братолюбезна атмосфера на това празненство още при навлизане в пределите на Старозагорския диоцез, заяви във встъпителното си слово Киприян.

Митрополит Киприян бе придружаван от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който в периода септември-декември 2016 г. организира и проведе епархийския избор на двамата кандидат-митрополити за Старозагорската епархия. Той бе натоварен от Св. Синод да въдвори новоизбрания Старозагорски митрополит. Избирането ми за Старозагорски митрополит всякога ще ми напомня евангелското слово: Комуто е много дадено, много и ще се иска. По силата на това правило и вие оправдано ще искате от мен много неща... „не ще дам сън на очите си и дрямка на клепките си, за да изпълня своето свещено посланичество.., каза в словото при интронизацията митрополит Киприян. Той пожела на миряните, изпълнили площада крепко здраве, духовна бодрост, много радост и щастие, благи плодове и успехи във всяко добро дело.

След като се поклониха на гроба на бившия старозагорски митрополит Панкратий в двора на катедралния храм СвДимитър, официалните лица и владиците влязоха в храма за тържественото богослужение.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |