Събития Национална премиера на две оперети-буфа на Oфенбах в Стара Загора - преди премиерата с Божидар Димитров

Национална премиера на две оперети-буфа на Oфенбах в Стара Загора - преди премиерата с Божидар Димитров

Четвъртък, 15 декември 2016 г., 14:33
Размер на буквите

1 Afish Dragonet i KrokferПремиерата на двете едноактни оперети-буфа Крокфер и Драгунет на френския класик Жак Офенбах ще се състои в една вечер – на 16 декември /петък/, от 19.00 часа на сцената на Драматичния театър Гео Милев в Стара Загора. Рядко изпълняваните оперетни заглавия Крокфер и Драгунет се представят за първи път в България. Спектаклите се осъществяват от млад, талантлив и ентусиазиран екип, който с голямо вдъхновение и респект към гения на Жак Офенбах, обещава необикновено и вълнуващо преживяване за всички почитатели на красивата френска музика. Режисьор е Славчо Николов, диригент - Пиер Валтер от Франция, сценография и костюми – ГЕНДОНИ, пластика – Ромина Славова, участват солистите Милко Михайлов, Александър Баранов-гост, Георги Динев, Нели Нечева, Веселина Андреева-гост, Пламен Асенов, Евгений Арабаджиев, Анита Шишкова-гост, Емилия Джурова, Тереза Бракалова – гост, солисти балет, оркестър на Държавна опера-Стара Загора. В 19.00 часа, , непосредствено преди началото на премиерното представяне на двете едноактни оперети-буфа Крокфер и Драгунет, проф. Божидар Димитров ще направи своеобразно представяне на епохата и събитията, на фона на които се развива действието.Той пристига специално за случая и ще говори пред публиката в залата на Драматичен театър Гео Милев.

Премиерата се посвещава на 100 години от Първата световна война и се реализира с любезното съдействие на Министерството на отбраната на Република България.

Въпреки че е бил само на 37 години и не е имал още натрупан голям опит в композирането, Офенбах пише за театър Буфо Паризиен през 1857 година две едноактни Оперети-буфа Драгунет и Крокфер. Независимо от възрастта си, опита и формата на произведенията, характерът на гения в тези произведения си проличава изцяло. Акуалността им е жива и до днес, а сякаш с пророческа дарба Офенбах е придвидил и показал в тях бъдещи събития и личности. Славчо Николов, режисьор

Каква е историята в тези две оперети-буфа?

ДРАГУНЕТ

По време на Първата световна война 32-ри батальон от френската армия е под обсада. Войниците са откъснати от света и не могат да се свържат с останалата част от армията за подкрепление. Многото опити да се пробие блокадата и многото идивидуални опити на войници да преминат отвъд вражеската линия, се оказват неуспешни. Командирът на батальона, за да не губи повече хора, забранява опитите за връзка с останалата армия, а който го направи, ще бъде обвинен в дезертьорство – това е най-страшната присъда по време на война. Редник Жулиен Ламбер решава тайно да направи опит да премине вражеската линия. Липсата му е установена още същата вечер и е определен срок до 12.05 часа наобяд - ако не се завърне, да бъде обявен за дезертьор.
В същия батальон служи като медицинска сестра и сестрата- близначка на Жулиен, Драгунет. За да го прикрие, Драгунет се преоблича като брат си и се представя за него. Един от войниците, редник Титир, се усъмнява и се опитва да разкрие измамата. Въпреки, че старшата медицинска сестра Шабрак се опитва да го разсее, Драгунет от своя страна прави опит да вземе заповедта от старши сержант Ламбер. Опитите на Драгунет са неуспешни и тя е разкрита. Планът и се проваля и сержант Ламбер е принуден да докладва за Жулиен. Войнският му дълг го кара да постъпи така въпреки, че Драгунет и Жулиен са негови осиновени деца. В същия момент се чува флейтата на Жулиен, който пристига с подкрепления и 32-ри батальон е спасен.

КРОКФЕР

Две аристократични фамилии са във война от дълги години. Война, за която никой от двете враждуващи страни не знаят - за какво и защо я воодят. Въпреки че са достигнали до финансов колапс, те продължават тази война. Крокфер заедно с неговият ординарец Бутфьо са отвлекли дъщерята на своя враг Мус-а-мор. Той идва да преговаря с тях за връщането и, но подклаждан от оринарецът си Крокфер отказва мир и продължава с тотална война. Пристига племенникът на Крокфер, Рамас-та-тет. Крокфер се надява,че ще той му бъде съюзник и заедно ще постигнат мир, но се оказва,че Рамас-та-тет е дошъл, за да продължи войната. Рамас-та-тет се влюбва в Фльор-дьо-суфр дъщерята на Мус-а-мор и двамата решават да избягат. „Армията” на Мус-а-мор напада и Крокфер в безсилието си заплашва,че ще убие Фльор-дьо-суфр ако тя не се омъжи за него, а баща и се предаде. Тя се съгласява, но когато вдигат наздравица за сключения мир, Фльор слага отрова в чашата на Крокфер. Бутфьо пък слага отрова в чашата на Мус-а-мор, обаче се оказва,че сложеното не е отрова, а слабително. Битката между Крокфер и Мус-а-мор се води от Рамас-та-тет като той моли, че ако Фльор-дьо-суфр спечели - да се омъжи за него. Тя се съгласява и побеждава. Крокфер и Мус-а-мор се съвземат едва след битката и разбират какво е станало между тях. Войната е прекратена.  

 

 

 

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |