Събития Завърши Втората среща на Балканска оперна мрежа

Завърши Втората среща на Балканска оперна мрежа

Вторник, 13 декември 2016 г., 09:13
Размер на буквите
15417745В продължение на три дни - от 8 до 10 декември, в рамките на 47-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора се проведе Втора среща на Балканска оперна мрежа. Представители на публични и независими организации в сферата на музикално-сценичните изкуства се срещнаха, за да обсъдят и да намерят дългосрочни решения на общите проблеми, пред които са изправени: новите предизвикателства пред артистичните дейности днес, ограниченията в бюджетите за тяхното финансиране, по-активно взаимодействие и опознаване на културите и традициите в Балканския регион, създаването на общи артистични продукти и съвместно участие в международни проекти. Припомняме, че Балканската оперна мрежа бе създадена като неформална общност от съмишленици преди година. На втората среща на членовете на Балканската оперна мрежа бе представена уеб базирана платформа, която да активизира обмяната на информация, свързана с нуждите на участниците: свободни работни места, постановъчни екипи и оборудване, събития и репертоар. Новост в дейността на Мрежата е и създаването на съвместни продукции.
На срещата присъстваха представители на оперните театри в България и Сърбия, Босна и Херцеговина, Румъния, на неправителствени организации-фондация Дарина Такова и Танцов център Галаксиос-Димитровград, както и представители на новоприетите членове на Балканската оперна мрежа – Сръбския национален театър-Нови сад и Нова опера-Белград, Сърбия.

На третия, последен ден от програмата на срещата, бе приет и подписан Меморандум с конкретни стъпки към реална съвместна дейност:

1. Потвърждение на заявеното намерение от 2015 г. за съществуването на БОМ като постоянно действаща инициатива.

2. С цел укрепване на регулярното и устойчиво партньорство в сферата на оперното и балетно изкуство членовете на организацията решиха от 2018 г. да инвестират по една копродукция, която да бъде представена на сцените на оперните театри – членове на инициативата. Първото заглавие е реализацията на операта от Росини Пътуване по Реймс. Продукцията ще бъде реализирана в Сръбския национален театър-Нови сад. До 1 март 2017 г. ще бъде съгласуван постановъчен екип и план за реализацията.
3. Създадената интернет базирана платформа ще популяризира дейността на мрежата пред трети страни и ще активизира споделянето на информация, свързана с регулярната дейност между нейните членове.
4. Балканска оперна мрежа заявява общото си намерение да подкрепи инициативата на г-н Самур Ранкович от Белградския национален театър за създаване на Платформа в рамките на Програма „Творческа Европа” Европейска шампионска лига European Opera Champion League. Участниците оценяват високо потенциала на проекта, насочен към младите оперни певци, привличането на публики и междукултурен обмен.
5. Участниците в мрежата подготвиха писма до министрите на културата на Бългрия, Румъния, Сърбия и Босна и Херцеговина. В тях апелират към правителствата на страните от региона да формират координирани и устойчиви политики за подкрепа на музикално-сценичните изкуства като естествен път за опознаване и споделяне на култури, традиции и диалог.
Закриването на 47-мото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство на 10 декември ще бъде увенчано с концерта Музиката на Европа и Балканите-продукция на Балканската оперна мрежа. В него публиката ще се срещне със световни музикални образци и с фрагменти от музикално-сценични творби на композитори от България, Сърбия и Румъния. Сред участниците са: Петра Погади– пиано; сопраните Цветелина Василева, Аида Чорбаджич, Лаура Ефтимиe, тенорът Ивайло Йовчев, баритонът Йонуц Паску и бас-баритонът Александър Стаматович. Съпровожда оркестърът на домакините от Държавна опера – Стара Загора. Диригент е Ивайло Кринчев.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |