Събития Фестивал на оперното и балетно изкуство

Фестивал на оперното и балетно изкуство

Петък, 25 ноември 2016 г., 08:27
Размер на буквите
page 0В края на ноември и началото на декември Стара Загора заживява с Фестивала на оперното и балетното изкуство (ФОБИ). Тази година организаторите от първия извън столичен оперен театър – Старозагорската опера, с активната подкрепа на Община Стара Загора, са се постарали да включат в програмата на фестивала пъстър калейдоскоп от събития, които представят някои от най-интересните музикално-сценични събития през последната година. Традиционно място е отделено на оперната и балетна класика. Домакините от Стара Загора ще открият 47-то издание на фестивала с премиерните спектакли на операта Селска чест от Маскани и на балета Делвата от Алфредо Казела – балетното заглавие ще бъде поставено за първи път в България. Пловдивската опера гостува с Хофманови разкази от Жак Офенбах – копродукция с Македонската опера и балет. Варненският театрално-музикален продуцентски център гостува с музикалната драма от Мусоргски Борис Годунов. В спектакъла световният бас Карло Коломбара дебютира в една от знаковите басови партии – на Борис Годунов. Държавният Балет върху лед - Санкт Петербург ще представи класическата творба Лебедово езеро от Чайковски. Държавна опера – Русе е подготвила специално за фестивала Балетна вечер с фрагменти от класическия репертоар и специална танцова постановка, базирана на Годишните времена от Вивалди. Разнообразната програма се допълва и от мюзикъла Любов и смърт в Мулен Руж на Музикалния театър Стефан Македонски - София.
По традиция ФОБИ се фокусира и върху значими за музикалната общественост годишнини. Държавна опера – Стара Загора ще представи още една премиерна продукция от цикъла „Опера в куфар“ - операта Вълшебната флейта с посвещение на 260-та годишнина от рождението на Моцарт. 80 годишнината от рождението на именития български композитор Красимир Кюркчийски ще бъде отбелязана с много специален концерт. В него ще участва голямата оперна прима Веселина Кацарова и женския хор на Националния ансамбъл за народни песни и танци Филип Кутев. Те ще представят част от неговото песенно творчество, вдъхновено от българския фолклор. 80-та годишнина от основаването на женския хор Христина Морфова ще бъде отбелязана с юбилейна концертна програма, която ще представи ансамбълът под диригентството на проф. Емил Янев. Филмът на Магдалена Манолова Звездни мигове с Анна Томова-Синтова припомня респектиращите артистични изяви на 75 годишната българска оперна прима. Концерт на Академичния симфоничен оркестър под диригентството на Пламен Джуров се посвещава на 95-та годишнина от създаването на Националната музикална академия проф. Панчо Владигеров.

 

1fobi poster

 

ФОБИ предоставя сцена и на независими експериментални проекти. Фондация Дарина Такова ще представи МАТРЬОШКА - музикално-танцов спектакъл по сюжети на руския фолклор, Пушкин и музика от Глинка, Римски-Корсаков, Рахманинов, Чайковски със специалното участие на актрисата Биляна Петринска. Сред фестивалните събития се откроява изложбата Цигулкова магия, организирана съвместно със Съюза на лютиерите. Именитата пианистка Мария Принц ще направи майсторски клас за певци и инструменталисти Виенска класика – израз и стил. Фестивалът надгражда и в усилията положени през изминалата година, свързани с Балканската оперна мрежа. Този път срещата на директорите на оперни театри ще бъде ознаменувана с гала концерт с участието на изпълнители от България, Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина и Австрия.

Специалните предложения на Старозагорската опера за ФОБИ

Цени на билетите от 10 до 30 лева

ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО балет върху лед – цени 30/40/50

Карта Колекция фестивал – 12 събития – 110 лв.

Включва всички събития от програмата на ФОБИ

Карта Колекция класика – 9 събития - 90 лв.

Включва всички оперни и балетни спектакли от програмата на ФОБИ

Карта Българска КОЛЕКЦИЯ – 3 събития 25 лв.

Включва всички събития с българска музика

Предварителна продажба на билети

БИЛЕТИ ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/

ОНЛАЙН и в разпространителската мрежа на www.eventim.bg

БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР: южния вход на операта

КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР – Областна управа

бул.“Цар Симеон Велики № 108

Телефони за връзка:042 622 431; +359 887 444 360; +359 885 509 829; имейл адрес Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. Работно време: 10:30-13:30ч и от 14:30 до 19:15ч. 

Фестивал НА ОПЕРНОТО И БАЛЕТНО ИЗКУСТВО - Video

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |