Събития Учащи и пенсионери с по-евтини абонаментни карти за градския транспорт в Стара Загора

Учащи и пенсионери с по-евтини абонаментни карти за градския транспорт в Стара Загора

Понеделник, 21 ноември 2016 г., 16:41
Размер на буквите
1карти пресконференцияИдеята на въвеждането на новите критерии за намаленията за пътуване е да стимулираме гражданите да ползват повече обновения градския транспорт на Стара Загора, както и въведените месечни абонаментни карти. Това е част от социалната политика на общината, тъй като се въвеждат преференциални и комбинирани карти, които позволяват комбинирането на две линии и различни видове транспорт, каза на пресконференция днес ресорният зам.-кмет Йордан Николов. Новите критерии, които предстои да бъдат гласувани на ноемврийската сесия на Общинския съвет се въвеждат от 1 февруари, 2017 година. Въвеждането им включва компенсация в размер на 1,8 млн.лв. от бюджета на общината, или ежемесечна компенсация с лимит от 150 000 лв. на общинската фирма Тролейбусни и автобусни превози ЕООД, за извършените по намалени цени пътувания. Ако след въвеждането на новите критерии, през първите три месеца останат средства, ще има възможност да се включат и други социални групи или да се намали възрастта за безплатно пътуване, поясни зам.-кметът. Всички учащи – ученици, студенти и докторанти редовно обучение от Стара Загора, ще могат да ползват месечна абонаментна карта на стойност 10,00 лв. за пътуване по една линия, вместо досегашните за 22 лв., като за две линии ще заплащат по 15,00 лв. и 22,00 лв. - за цялата градска мрежа. По този начин едно пътуване излиза 23 стотинки. Идеята е картите да се използуват от учащите, които спортуват и се изявяват творчески, поясни росица Копривчина от общинската дирекция Стопанска политика.
Пенсионерите ще заплащат за месечна абонаментна карта за една линия 15,00 лв., за две линии – 24,00 лв. и за цялата градска мрежа – 30,00 лв. Правото на пътуване се доказва след представяне на лична карта, пенсионно решение и актуална снимка. Навършилите 80 години ползват безплатна месечна абонаментна карта за пътуване по една линия по избор. Хората с увреждания над 71% и пенсия до 300 лв. ще плащат по 15 лева за абонаментна карта за една линия.

На същия принцип са съставени цените и за живеещите в селата от общината, които пътуват до областния център и ползват карти с намаление.

„Промените целят най-уязвимите слоеве на населението да пътуват с автобусите. Търсят се варианти и за целогодишни карти, след въвеждането на системата за самотаксуване. Тя дава възможност за по-детайлно отчитане и таксуване за почасово, за брой пътувания и т.н.”, обясни Димитър Авджиев, управител на общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози”.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |