Събития ТЕЦ Марица-изток 2 отбеляза своя 50-годишен юбилей

ТЕЦ Марица-изток 2 отбеляза своя 50-годишен юбилей

Петък, 18 ноември 2016 г., 10:57
Размер на буквите
1ТЕЦ 2Най-голямата топлоелектрическа централа в страната ТЕЦ Марица- изток 2 отбеляза своя юбилей. По повод 50-годишнината дружеството събра гости от цялата страна. Сред тях бяха: заместник-министрите на енергетиката Жечо Станков и Николай Николов, изпълнителните директори на държавните енергийни дружества, както и Петьо Иванов - изп. директор на Български енергиен холдинг ЕАД, бивши директори на централата, партньори. Пред всички тях изпълнителният директор инж. Живко Динчев представи централата, с внедрените й иновативни технологии, и я определи като стожер на българската енергетика и гарант за националната сигурност. През всички тези години централата се развиваше успешно – изграждаха се нови съоръжения, залагаше се на висок професионализъм и се трупаше ценен опит, за да придобие тя облика, който има днес – на модерен производител на електроенергия, заяви инж. Динчев и посочи още, че за своите 50 години централата се е превърнала в ключов енергиен фактор не само за страната, но и за цяла Европа. За половинвековната си история дружеството е произвело 250 милиона мегаватчаса електроенергия. Оползотворени са половин милиард тона въглища, а блоковете са наработили 1,8 млн. часа. В момента инсталираната мощност е 1620 MW.

В дружеството работят изключителни специалисти с дългогодишен опит – все хора, посветили живота си на централата. А именно хората са най-ценното, което има централата, подчерта инж. Живко Динчев.

Още през далечната 1966 г., с пуска на първи блок на ТЕЦ Марица-изток 2, се задава посоката на развитие на България в сферата на електроенергетиката - да се превърне в енергиен лидер на Балканите. Само три години след присъединяването на блока към електроенергийната система на страната, блок 4 влиза в експлоатация и по този начин е завършен първият етап от изграждането на централата.
Единадесет години по-късно, през 1979 г., Министерски съвет взима решение за изграждане на още 4 блока с обща мощност 850 MW. Следва период на усилен труд, за да дойде датата 28 ноември 1995 г., когато е пуснат и блок 8. По този начин 100% от капацитета е включен в паралел с републиканския енергиен пръстен.
В годините след 1995 г. се правят серия от рехабилитации и модернизации на енергийните блокове и съоръженията към тях. Паралелно с това се изграждат и сероочистващи инсталации към всички енергоблокове, като по този начин се изпълняват изискванията на Европейския съюз за чиста околна среда. Внедряват се множество технологии, с които се оптимизира работния процес, намаляват се разходите и се повишава ефективността на съоръженията.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |