Събития Стара Загора ще бъде домакин на международен туристически форум догодина

Стара Загора ще бъде домакин на международен туристически форум догодина

Петък, 11 ноември 2016 г., 08:32
Размер на буквите
Ангелкова в СТЗМеждународен туристически форум, посветен на обучението на кадрите, ще се проведе в Стара Загора през май 2017 г. В него ще участват големи чуждестранни оператори като Томас Кук и ТУИ, посветен на обучението на кадрите в туризма и практическото им обучение. Градът ще бъде домакин и на изнесено заседание на Националния съвет по туризъм. Това съобщи в Стара Загора министърът на туризма Николина Ангелкова по време на среща с участието на организации и сдружения на хотелиерите и ресторантьорите от града и региона, директори на културни институти, представители на туроператорски фирми, на Тракийския университет и др. На срещата, която премина при голям интерес присъстваха областният управител Георги Ранов, зам.-кметът Иванка Сотирова, откри ресорният зам.-кмет Красимира Чахова. Министър Ангелкова изнесе данни, че през 2016 г. е достигнат рекорден ръст - 15% на годишна база, в приходите в сектор туризъм, 7 млн. туристи са посетили страната, а приходите са в размер на 4,7 млрд. лева. В област Стара Загора за първите 8 месеца на годината са посрещнати 100 000 туристи, което е ръст от 6%. Тук има условия за развитие на всички форми на туризма, но се залага на културно–исторически и балнео и СПА-туризма. Начертани са 8 основни туристически дестинации, съобщи тя. С 11 млн.лв. ще разполага за реклама българският туризъм през 2017 г., което е увеличение на бюджета с 30 %.
Програмата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), която предвижда безвъзмездно финансиране с до 50 процента на общински проекти, свързани с експлоатацията на находищата на минерални води е пилотна, поясни министър Ангелкова. По думите й, че за да стане програмата постоянна, е необходима активността на общините и бизнеса.
За популяризирането на страната ни като атрактивна дестинация важна роля има и създадения онлайн регистър, който за една година има над 6 милиона уникални посещения. В него са включени над 3400 атракции, а в старозагорско те са повече от 40. Тракийското наследство от региона на Стара Загора ще основен акцент на предстоящата на 29 ноември Световна конференция Древни цивилизации, която ще се проведе за първи път в София. Културно-историческият туризъм, който е на трето място след летния и зимния, е на фокуса на Министерството на туризма, защото ни прави различни от останалите държави, увери министър Ангелкова. В момента се актуализира Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма до 2030 г. Създадена е стратегическа карта за развитието на туризма, която е разработена от екип на проф. Робърт Каплан от Харвард бизнес скуул. Към момента тя обхваща всички сектори, но фокусът е на културно-историческия туризъм и балнео и СПА-туризма. Към всяка културно-историческа дестинация има видеоклип, брошури и интерактивни карти, които вече са на сайта на министерството и улесняват потребителя. Залагаме на дигиталния маркетинг и онлайн рекламата, каза още министърът на туризма.
Тя обсъди с присъстващите вълнуващи ги въпроси като работното време на музеите, нуждата от регламент на колективните сайтове за пазаруване на туристически услуги, „сивия сектор“ в бранша не обходимостта от диференциран подход на специалностите в обучението по туризъм, функционирането на Националния туристически регистър и др.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |