Събития Министър Зорница Русинова гостува в Стара Загора

Министър Зорница Русинова гостува в Стара Загора

Сряда, 09 ноември 2016 г., 14:24
Размер на буквите
1Русинова децаФокусът в политиките на пазара на труда е насочен върху дълготрайно безработните и неактивните младежи. Бюрата по труда ще работят с тези групи още по-активно, като ще им се предоставя непрекъснато актуална информация за обучения и квалификации, както и ще се посредничи активно за постъпването им на работа, каза в Стара Загора социалният министър Зорница Русинова. По думите й в момента безработицата е с най-ниски нива от последните 11 години. Майките на деца с увреждания ще получават месечни помощи в зависимост от степента на увреждане на детето. Това е заложено в бюджета на Министерството на труда и социалната политика за следващата година, допълни министърът. Ако детето е с увреждане над 90% майките ще получават по 930 лева месечно. Ако увреждането е между 70 и 90%, помощта ще бъде в размер на 450 лева, а ако е между 50 и 70% - 350 лева. Няма значение какъв е доходът на семейството и за какво ще се използват парите, обясни Русинова.
Тя посети Дневния център за деца и възрастни с увреждания в кв. Три чучура юг, в който се извършва ремонт по програма Красива България на стойност 84 000 лв. Дневният център предоставя услуги на деца и младежи с физически и ментални увреждания на възраст от 3 до 29 години и техните семейства. Потребителите са с увреждания като: ДЦП, синдром на Даун, аутизъм, физически увреждания, лека, умерена и тежка умствена изостаналост. Достъпността на сградата е подсигурена чрез 2 рампи с парапети от север и от юг. От главния вход до сградата алеята е асфалтирана и с необходимия наклон за придвижване на инвалидни колички.
Гостите посетиха и модерно оборудваната сензорна зала за деца и младежи с дисфункции, където с помощта на различни уреди се въздейства върху сетивата с цел стимулиране на различните възприятия. Залата е ремонтирана и оборудвана със средства, дарени от Ротари клуб Стара Загора и съфинансиране от Община Стара Загора. Изгражда се външен асансьор, платформа, достъпен санитарен възел. Министър Русинова обеща през следващата година да се търси начин за финансиране на ремонта на плувния басейн, който успешно се използва за рехабилитация на ползващите услугите на центъра. Центърът разполага с 8 местен микробус и предлага ежедневен, безплатен превоз за децата и младежите, ползващи целодневни грижи. Тук работят 28 души, като персоналът е високо квалифициран и осигурява качествени грижи и широк набор от дейности за подкрепа и социално приобщаване на децата.

Дневният център е и база за обучение на студенти от Тракийски университет и Медицинския колеж.

Министър Русинова посети и най-старата детска ясла в града, №8 Кокиче, след извършения цялостен ремонт по програмата на МТСП „Красива България“. Тя е разкрита през 1963 г. и е първата открита в града, специално строена за целта сграда. Издръжката на заведението се осигурява на 100 % от общинския бюджет, а средствата за заплати и осигурителни плащания на персонала са делегирана държавна дейност. В яслата се полагат грижи за 100 деца, разделени в 4 групи, за които се грижат 23 души обслужващ персонал.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |