Събития Над 7,5 млн. данъчни справки са направили старозагорци през сайта на НАП.

Над 7,5 млн. данъчни справки са направили старозагорци през сайта на НАП.

Четвъртък, 03 ноември 2016 г., 15:18
Размер на буквите
1НАПОбщо 4170 са персоналните идентификационни кодa (ПИК), издадени на фирми и физически лица от началото на годината в област Стара Загора. Над 7,5 млн. са справките за задължения и плащания, направени през сайта на НАП, съобщиха от Старозагорския офис на Приходната агенция. Персоналният идентификационен код (ПИК), издаван на клиентите на Националната агенция за приходите, може да бъде получен във всеки от офисите ни в страната, издава се безплатно и става все по-необходим в комуникацията с НАП. Най-новите електронни услуги на приходната агенция, достъпни с ПИК за физическите лица са възможността за: подаване на декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице, както и уведомления за сключване, изменения или прекратяване на трудови договори; автоматизирано плащане на дължимите суми към държавата директно от справката за задълженията; получаване на информация за членство в пенсионен фонд и направените вноски и др.;подаване на осигурителна декларация образец 7 (задължително изисквана от безработни и неосигурени за здраве на друго основание и при възстановяване на здравноосигурителни права); подаване на декларация образец 5 (подавана от самоосигуряващи се лица, когато се осигуряват само във фонд Пенсии на държавното обществено осигуряване); самоосигуряващите се лица могат да подават две нови заявления – за приоритетно плащане на осигурителни вноски и заявление за приоритетно плащане на осигурителни вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване.
Услугата Справка за достъп до електронните услуги на НАП, обобщена позволява на притежателите на ПИК и електронен подпис, с пълен достъп до е-услугите на НАП, да проверят кой има право да подава данни към Агенцията и да прави справки от тяхно име, както и нивото на достъп на упълномощените лица. По този начин задълженото лице може да осъществява ефективно контрол и да предотврати злоупотреби с подаването на данни от негово име към НАП.
Напомняме, че издаването на ПИК е безплатно и безсрочно, отнема няколко минути, а с него физическите лица могат да подават данъчни и осигурителни декларации, да следят данъчната си сметка за задължения и плащания, да проверяват осигурителния си доход и да ползват редица други електронни услуги.

С ПИК на НАП могат да се ползват и услуги на много други администрации, като: електронните услуги на НОИ, да проверят задълженията за местни данъци и такси и други.

Повече информация за това какви услуги предоставя НАП с ПИК, можете да видите в информационното видео, публикувано в официалния канал на Агенцията в YouTube.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |