Събития Министър Меглена Кунева: Време е пазарът на образование да срещне пазара на труда

Министър Меглена Кунева: Време е пазарът на образование да срещне пазара на труда

Понеделник, 31 октомври 2016 г., 10:28
Размер на буквите
1 КуневаУсилията на Министерството на образованието и науката са насочени предимно към това пазарът на образование да се срещне с пазара на труда. За съжаление, те до голяма степен се разминават и затова е необходимо заедно с бизнеса и общините да намерим пресечените точки. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в Стара Загора на среща с  бизнеса, директорите на професионалните гимназии и представители на местната власт. По думите и пазарът на труда се разминава с пазара на образованието.
Според министър Кунева решението на този проблем е да се залага на качеството и да се ограничи масовизацията на висшето образование. „Тази година студентите държавен прием са с 9000 по-малко. Акцентираме на по-висок успех и качество”, обясни тя.
Остарялата материална база е друг проблем в образованието.  Министър Кунева насърчи професионалните гимназии да кандидатстват за средства чрез Оперативна програма  "Региони в растеж". "В много случаи професионалните гимназии са на исторически принцип. Това, което е било необходимо преди 30 години, продължава да съществува, но икономиката и нуждите вече са различни. Трябва адаптация", коментира още Кунева.
Около 20 000 средношколци ще бъдат обхванати в системата на Дуалното образование до 2023 година, съобщи просветният министър. В момента в цялата страна има 100 паралелки, в които са обхванати малко над 2 000 момчета и момичета, които получават умения в конкретни области, посочени от бизнеса.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |