Събития Финансова стабилност отчитат от Мини Марица-изток

Финансова стабилност отчитат от Мини Марица-изток

Петък, 19 август 2016 г., 12:20
Размер на буквите
мини марица изтокМини Марица-изток ЕАД е стабилно във финансово отношение. Получените просрочени задължения от американските топлоелектрически централи нормализираха финансовите отношения и с доставчиците на материалии с другите фирми, с които имаме отношения дружеството, информира Андон Андонов, изпълнителен директор на дружеството в деня на професионалния празник на миньорите. Приходите от продажби от началото на годината са 283 млн. лева. Дружеството има вземания в размер на 132 млн. лв., от които 97 млн. са просрочени. Най-голям длъжник е ТЕЦ Марица-изток 2 с 91 млн. лева, от които 79 млн. са просрочени. Брикел пък дължи 22 млн. лева, от които 18 просрочени. ТЕЦ КонтурГлобал Марица-изток 3 дължи на мините 15 млн. лева, а ТЕЦ ЕЙ И ЕС Гълъбово – 4 млн. лева. Двете американски централи нямат просрочени задължения. Задълженията на въгледобивното дружество са 64 млн. лв. към доставчици, банки и заем от Българсия енергиен холдинг (БЕХ). От началото на годината са продадени 15 299 187 тона въглища. Нямаме проблеми, можем да даваме и повече, стига топлоцентралите в комплекса, да поискат, обясни изпълнителният директор. Според него заявките от централите се изпълняват на 100%. Изпълнението на откривката пък е над 100% - 53,44 млн. куб. метра.
Инвестиционната програма е коригирана няколко пъти, тъй като не е одобрен вариантът, предложен от мините, за увеличение на цената на въглищата. В момента тя е 77 лв. за тон условно гориво, докато миньорите са искали 87 лв./т или поне с 2-3 лева повече от сегашната. Себестойността на добитите въглища е 20.03 лв. за метричен тон, а се продават по 17.40 лв. за метричен тон. Това, че работим под себестойността, е една от причините ремонтната програма да се изпълнява много повече от инвестиционната, обясни изпълнителният директор.
Мини Марица-изток вече купува електроенергия от свободния пазар, информира още Андон Андонов. Засега са взети само 35 мегавата нощна енергия, на цена почти два пъти по-ниска от досегашната. Предстои усъвършенстване на процедурата, за да може дружеството да излезе изцяло на свободния пазар.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |