Събития ПИК вече се издава във всеки офис на НАП и предоставя достъп до нови услуги

ПИК вече се издава във всеки офис на НАП и предоставя достъп до нови услуги

Четвъртък, 18 август 2016 г., 14:11
Размер на буквите
НАП Стара ЗагораПерсоналният идентификационен код (ПИК), издаван на клиентите на Националната агенция за приходите, може да бъде получен във всеки от офисите ни в страната, информираха от Старозагорския офис на Агенцията. Досега кодът се получаваше задължително от офиса по постоянен адрес на гражданите и по регистрация на фирмите. Над 3000 са персоналните идентификационни кодове (ПИК), издадени на фирми и физически лица от началото на годината в област Стара Загора. Над 6,5 млн. са справките за задължения и плащания, направени през сайта на НАП от началото на годината. Най-новите електронни услуги на приходната агенция, достъпни с ПИК за физическите лица са възможността за: подаване на декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице, както и уведомления за сключване, изменения или прекратяване на трудови договори; автоматизирано плащане на дължимите суми към държавата директно от справката за задълженията; получаване на информация за членство в пенсионен фонд и направените вноски и др.;
подаване на осигурителна декларация образец 7 (задължително изисквана от безработни и неосигурени за здраве на друго основание и при възстановяване на здравноосигурителни права); подаване на декларация образец 5 (подавана от самоосигуряващи се лица, когато се осигуряват само във фонд Пенсии на държавното обществено осигуряване); самоосигуряващите се лица могат да подават две нови заявления – за приоритетно плащане на осигурителни вноски и заявление за приоритетно плащане на осигурителни вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване.
Услугата Справка за достъп до електронните услуги на НАП, обобщена позволява на притежателите на ПИК и електронен подпис, с пълен достъп до е-услугите на НАП, да проверят кой има право да подава данни към Агенцията и да прави справки от тяхно име, както и нивото на достъп на упълномощените лица. По този начин задълженото лице може да осъществява ефективно контрол и да предотврати злоупотреби с подаването на данни от негово име към НАП.
Напомняме, че издаването на ПИК е безплатно и безсрочно, отнема няколко минути, а с него физическите лица могат да подават данъчни и осигурителни декларации, да следят данъчната си сметка за задължения и плащания, да проверяват осигурителния си доход и да ползват редица други електронни услуги.
С ПИК на НАП могат да се ползват и услуги на много други администрации, като например електронни услуги на НОИ, да се проверяват задълженията за местни данъци и такси, както и да се плащат местни данъци и такси на някои общини.

Повече информация за това какви услуги предоставя НАП с ПИК, можете да видите в информационното видео, публикувано в официалния канал на Агенцията в YouTube.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |